Llibres

homenatge

Commemoració del centenari de la mort d’Àngel Guimerà

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l’Ajuntament del Vendrell han impulsat avui l’acte d’homenatge davant la tomba d’Àngel Guimerà, al Cementiri de Montjuïc de Barcelona, per commemorar el centenari de la mort del dramaturg, que va tenir lloc el 18 de juliol del 1924.

L’ofrena floral que s’ha fet avui és un dels 179 actes programats arreu en el marc de l’Any Guimerà. L’acte ha començat amb la intervenció del comissionat d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, que ha recordat el multitudinari seguici popular a la ciutat en el dia del funeral del dramaturg. En el mateix sentit, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha recordat que el 1924, en temps de la dictadura de Primo de Rivera, l’assistència multitudinària al funeral de Guimerà també va servir per reivindicar el catalanisme que representava la seva figura.

La directora de la ILC, Izaskun Arretxe, més enllà del dramaturg de prestigi internacional, ha reivindicat la faceta d’Àngel Guimerà com a “poeta importantíssim”. “Demà farà cent anys de la seva mort, i és un bon moment no només per donar-li les gràcies sinó per recordar-ne la seva vigència, per recordar-nos que som nans a les espatlles de gegants.”

Després dels discursos institucionals ha tingut lloc l’ofrena floral i una lectura dramatitzada de textos de Terra baixa, una de les peces més conegudes de l’autor commemorat, a càrrec dels actors Enric Majó i Carme Sansa.

L’Any Àngel Guimerà gira al voltant de tres eixos: l’obra del dramaturg, la seva significació com a poeta i el paper determinant de Guimerà com a verbalitzador del catalanisme i activista a favor dels drets humans.

Àngel Guimerà Jorge (Santa Cruz de Tenerife 1845 - Barcelona, 1924) és el dramaturg català de més projecció internacional. La seva obra ha estat traduïda a la majoria de llengües i algunes de les seves produccions van ser traslladades al cinema o es van convertir en òperes. Títols com ara Maria Rosa, Terra baixa, Mar i cel i La filla del mar, han esdevingut veritables clàssics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia