mirador
Torroella, un refugi de calma i benestar
Un any més, i ja en són 44, el Festival de Torroella estarà ben present aquest estiu. Sempre amb idees noves i millorant la diversitat i la qualitat musicals, enguany presenta quatre propostes diferents però alhora integrades dins el festival, que tindrà avui mateix com a pròleg un concert del Trio Fortuny a l’Espai Ter (20.30 h), dins la Festa del Soci.
Seguint la cronologia, demà i diumenge tindrem, en el marc del festival Fringe, joves valors de la música clàssica que destaquen com a talent emergent, i amb tota seguretat en sortiran futures estrelles de la música clàssica. El Fringe també tindrà, el dimecres 24 de juliol, el seu vessant jazzístic, amb set joves formacions, que servirà també com a primera jornada del Sea Jazz l’Estartit. Fins al diumenge 28, hi actuaran excel·lents músics del món del jazz com ara Clarence Bekker Band, Lakecia Benjamin, Artemis, la reunió de Chucho Valdés amb Arturo Sandoval per celebrar els 50 anys d’Irakere i Charles Lloyd Sky Trio amb Jakob Bro com a convidat. Tot plegat, en el marc incomparable del passeig del Molinet amb vistes a les Medes.
I del 2 al 22 d’agost tindrà lloc el festival en majúscula, el de sempre, aquest any amb l’objectiu de reivindicar la música com a mitjà per reforçar les nostres habilitats emocionals i ajudar així a prevenir que acabem sent insensibles a les tragèdies humanes que ens assolen. Hi haurà la participació destacada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la gran Amandine Beyer, Eva del Campo, el Quartet Gerhard, l’excel·lent i incombustible pianista Joaquín Achúcarro, Les Arts Florissants dirigit per William Christie, la Bach Collegium Japan, Denis Kozhukhin i l’Ensemble O Vos Ommes. Aquest darrer concert serà l’estrena absoluta de la missa Custoditus ab ira mundi, de Ramon Humet, per encàrrec del festival, que vol ser un gir cap al segle XXI d’una de les formes musicals més antigues interpretades a esglésies des del 1300. La novetat de l’any és el festival In-Edit Empordà, que inclourà la projecció al cinema Montgrí de quatre documentals musicals.
Tot plegat s’emmarca en el lema del festival des de 2022, A recer de la fúria del món, amb la idea de fer de la música un refugi de calma i sensació de benestar.