Arquitectura

Cultura

Mor Miquel Milà, un dels grans noms del disseny industrial català

Després d’una trajectòria professional de més de mig segle, va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2010)

El dissenyador industrial i interiorista català Miquel Milà i Sagnier (Barcelona, 1931), ha mort aquest dimarts, a l’edat de 93 anys, segons han confirmat des del Museu del Disseny de Barcelona.

Tot i que va iniciar-se professionalment col·laborant al despatx dels arquitectes Alfons Milà i Federico Correa, ell formava part d’aquesta primera generació de dissenyadors i interioristes que no necessitaven ser arquitectes. A finals dels cinquanta, juntament amb Francesc Ribas Barangé i Eduardo Pérez Ullivarri va fundar l’empresa Tramo, la qual va esdevenir pionera del disseny contemporani a Catalunya. La seva òptica com a dissenyador s’apropava més a la figura de l’artesà, tenia gran cura per tot allò que feia, per més simple que fos, i treballant sempre amb materials de qualitat.

Des de Tramo van sorgir alguns dels llums de peu més reconeguts de Milà, com ara el Tram Mòbil Cromada (TMC), el qual va canviar completament la idea d’allò que era un llum, i li va servir per obtenir diversos premis del sector. Altres dissenys destacats van ser el llum Manila (1961), el Cistell (1964), l’M68 (1968) o, més recentment, la maneta per a portes FSB, el cendrer paraigüer Tomba’l, el banc NeoRomàntic (1995), el NeoRomàntic Liviano (2000) o el Neocombo (2002).

“Per definir el meu disseny, em va molt bé dir que estic fora de la moda. La moda és el que passa de moda, i en canvi els meus dissenys ara s’ha demostrat que després de cinquanta anys continuen sent vius”. Així és com ell mateix definia la seva obra en una entrevista publicada en aquest mateix mitjà l’any 2010 després de ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat. Un guardó a tota una trajectòria que no va ser l’únic, ja que l’any 1987 va obtenir el Premi Nacional d’Innovació i Disseny de l’Estat espanyol, el 1993 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el 2008 el Compasso d’Oro de l’ADI d’Itàlia, el premi més antic i prestigiós dedicat al disseny, i el 2016 la medalla al Mèrit de les Belles Arts. El setembre hauria hagut de recollir la medalla d’Or de Barcelona.

Actualment, gran part de la seva obra està representada en les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona, on es conserva també el seu fons documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.