Cultura
Manresa reivindica el llegat d’artistes desconegudes del XIX i el XX
El centre cultural el Casino de Manresa mostrarà a partir del 29 d’agost l’exposició Pioneres, per reivindicar l’aportació artística d’una seixantena de dones nascudes a finals del XIX i principis del XX i vinculades a la ciutat. És el resultat d’una investigació minuciosa feta pel Grup de Recerca Humanista de Cal Gravat. L’exposició inclou més de 120 peces procedents de col·leccions privades de diferents punts de l’Estat: pintures, escultures, dibuixos, gravats i fotografies, entre d’altres. “Són dones de tres generacions, d’una gran varietat d’estils i temàtiques”, afirma el comissari Ovidi Cobacho, que subratlla que són exponents de la pintura moderna i l’art i un llegat desconegut fins ara.
L’exposició, titulada Pioneres. Les arrels femenines en l’art manresà, és el resultat de prop d’un any de recerca. Van partir de la consulta de publicacions locals de l’època i diferents arxius i s’ha completat amb entrevista a familiars de les artistes i agents culturals que els han ajudat. “Quan vam començar no arribava a la desena de noms el que teníem”, subratlla el comissari, que remarca que ha estat una sorpresa localitzar 82 dones, de les quals han trobat obra d’una seixantena. D’aquestes, n’hi ha 9 que encara estan vives. La més antiga és nascuda el 1887 i la més moderna, del 1937. I la recerca segueix. Fins fa pocs dies encara van poder localitzar-ne una de nova i confien ampliar la llista en els pròxims mesos.
La mostra està dividida en vuit blocs temàtics . La selecció no posa l’accent en la qualitat i excel·lència sinó que sobretot busca donar una àmplia representativitat de totes elles. La majoria són dones que no van arribar al circuit comercial però també hi ha noms que sí que ho van fer, com Ana Farré. La recerca es remunta a finals del segle XIX i finalitza just abans de la Guerra Civil per fer aflorar el que es coneix com la pintura i l’art modern, aquell que trenca amb un art que es feia per encàrrec i que només estava a mans de famílies benestants que es podien permetre una formació. Cobacho destaca el paper que va tenir l’Escola d’Arts i Oficis, on es va arribar a impartir una classe de dibuix artístic només per a dones el 1909. “És una pintura que es fa per gaudi i a l’aire lliure”, subratlla. La mostra es podrà visitar fins al 27 d’octubre.