Art

ART

L’univers ‘Alien’ de H.R. Giger aterra a Les Bernardes

Serà la primera vegada que l’exposició ‘L’atracció de l’abisme’ es podrà veure a l’Estat espanyol, i coincideix amb el desè aniversari de la mort de l’artista suís

La mostra es podrà visitar a l’espai de cultura contemporània de Salt fins al proper 21 de desembre

La Casa de Cultura Les Bernardes de la Diputació de Girona inaugurarà divendres (20 h) un dels plats forts de la temporada expositiva 2024. Es tracta de la mostra L’atracció de l’abisme, una retrospectiva del polifacètic artista suís H.R. Giger (1940-2014), creador d’un univers fantàstic propi popularitzat per la creació del monstre protagonista de la pel·lícula Alien de Ridley Scott (1979) i explotat al llarg d’una saga d’èxit que tot just fa unes setmanes ha estrenat la setena entrega, Alien: Romulus.

En aquest context, és una oportunitat única per veure, per primer cop a l’Estat espanyol, una exposició que coincideix amb el desè aniversari de la mort de l’artista. En ella, s’hi presentarà una àmplia selecció d’obres de les diferents etapes creatives de Giger: pintures, escultures, serigrafies, dibuixos, fotografies i material audiovisual. La mostra es complementa amb obres de Hans Bellmer, Salvador Dalí i Ernst Fuchs, que exploren la relació de Giger amb el moviment surrealista. En total, al voltant de cent obres.

La col·laboració del Museu H.R. Giger de Gruyères (Suïssa) ha estat decisiva en aquest projecte. Prèviament al seu pas per Salt, la mostra es va poder veure en el Centre Art Contemporani Acentmètresducentredumonde (ACMCM) de Perpinyà. L’exposició es podrà veure a Sakt fins al 21 de desembre.

Un artista influent

Pocs creadors contemporanis desperten la fascinació d’H.R. Giger. Aquest 2024 es compleix més de mig segle que va irrompre al món de l’art, i l’abundància d’esdeveniments culturals celebrats durant l’última dècada al voltant de la seva obra il·lustren la rellevància extrema de Giger dins les tendències artístiques actuals.

La seva figura s’associa immediatament amb Alien, la seva creació més famosa. I és que Giger és conegut fonamentalment com a creador d’atmosferes claustrofòbiques i dissenyador de monstres a causa de la fama que va obtenir amb aquest film, fet que ha marcat significativament la seva carrera. La crítica especialitzada assenyala que amb la seva feina a Alien va canviar el look de la ciència ficció.

Com destaca Robert Fàbregas, va crear un nou concepte de terror espacial i, per tant, de por a allò desconegut, emfatitzat en la imatge d’un ésser de dimensions mitològiques. Una icona que equival en la ciència ficció al que va suposar Dràcula o Frankenstein per al gènere de terror.

En l’actualitat, l’art de Giger continua despertant la curiositat de la comunitat artística amb el seu caràcter visionari i el seu enorme impacte visual, que condueix immediatament a un qüestionament de l’existencialisme modern. No en va els temes que va abordar a l’inici de la seva carrera reflecteixen una realitat actual sorprenent: la relació amb la tecnologia, la destrucció del medi ambient natural, la fusió de l’home amb la màquina, la decadència física, els conflictes militars o l’expansió de les malalties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.