Art

art

Dues ecoactivistes, a presó per atacar ‘Els gira-sols’ de Van Gogh

Han estat condemnades a dos anys i vint mesos de presó, respectivament, per llançar sopa de tomàquet contra el quadre de la National Gallery de Londres, l’octubre del 2022

Dues activistes de l’organització ecologista britànica Just Stop Oil han estat empresonades avui per llançar sopa de tomàquet sobre el quadre Els gira-sols de Vincent van Gogh a la National Gallery de Londres l’octubre del 2022, segons ho explica l’agència Efe. Phoebe Plummer, de 23 anys, i Anna Holland, de 22, van ser sentenciades en el tribunal londinenc de Southwark a dos anys i vint mesos de presó, respectivament, per causar danys al marc daurat del quadre, per valor de 10.000 lliures (gairebé 12.000 euros).

El dia dels fets, les manifestants, que portaven samarretes de Just Stop Oil, van llançar el contingut de dues llaunes de sopa de tomàquet Heinz sobre l’obra, pintada el 1888, abans d’agenollar-se davant seu i enganxar les mans a la paret. Encara que l’oli no es va tacar a l’estar protegit per un vidre, sí que es va espatllar el marc, que el museu havia comprat el 1999 per 28.000 lliures (33.500 euros). En pronunciar la seva sentència, el jutge Christopher Hehir va afirmar que a les activistes “no els va poder importar menys si el quadre es feia malbé o no” i va lamentar que s’hagués pogut perdre un “tresor de la cultura”. “Clarament, vostè creu que les seves creences li donen dret a cometre delictes quan li vingui de gust, però això no és així”, va dir Hehir a Plummer, que afrontava un altre càrrec de conducta criminal.

L’advocat d’Holland, Raj Chada, va assegurar per part seva que les joves van comprovar que l’oli estigués protegit abans de llençar el líquid.

Plummer va declarar que elegia “acceptar qualsevol sentència amb un somriure”, ja que va considerar que el que es penalitza són “els fonaments de la democràcia mateixa”.

Cinc activistes més de Just Stop Oil van ser condemnats el juliol passat a penes de cinc i quatre anys de presó per tallar l’autopistes M25 de Londres, quan reclamaven el final de les prospeccions de gas i petroli al mar del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.