Confirmen la presència de sis tipus d’au al jaciment del Camp dels Ninots
La nova campanya d’excavacions al Camp dels Ninots de Caldes de Malavella ha descobert diverses restes òssies disperses que confirmarien la presència d’almenys sis espècies d’au al jaciment, segons informa l’Acn. A més, els investigadors han confirmat que l’au de metre i mig que tindria 3,1 milions d’anys era una cigonya. L’investigador de l’IPHES-CERCA i coordinador de la intervenció, Bruno Gómez, explica que es tracta d’una “singularitat” perquè a les majoria de les campanyes que s’han fet fins ara (aquesta és la 21ena) s’han trobat esquelets sencers de tapirs, bous o rinoceronts. També s’han localitzat uns incisius i una costella d’una cria de tapir de només sis mesos.
El jaciment del Camp dels Ninots data del Pliocè superior, de fa uns 3,2 milions d’anys, i es va formar en un antic cràter volcànic que posteriorment va esdevenir un llac. En aquest espai excepcional de la península ibèrica al llarg d’aquests vint anys de campanyes arqueològiques s’hi han excavat mamífers, rèptils, aus i peixos en molt bon estat de conservació.
La darrera troballa va ser l’any passat amb l’esquelet d’una au d’un metre i mig i datada de 3,1 milions d’anys. Enguany han aconseguit restaurar i recuperar pràcticament tot l’esquelet i han confirmat que es tractaria d’una cigonya.
En aquesta nova companya d’excavacions, els arqueòlegs hi ha localitzat forces restes òssies d’esquelets “desarticulats”, és a dir, dispersos. Es tracta d’una troballa “singular” perquè habitualment s’hi localitzen peces senceres. La majoria de les restes que han descobert corresponen a aus, però també se n’hi ha trobat d’una cria de tapir o una falange d’un ocell rapinyaire que encara està en estudi. En total, els investigadors creuen que les restes trobades correspondrien a una desena d’exemplars. “Això augmenta la variabilitat faunística que tenim aquí”, afirma.
Gómez diu que la troballa permet confirmar que al jaciment hi ha almenys “sis gèneres d’aus”. Entre elles, de les espècies ciconiiformes, galliformes, anseriformes, phalacrocoracidae i corvidae.
Segons el coordinador del jaciment això supera de llarg el nombre d’espècies de macromamífers fins ara descobertes en aquest espai. “A dia d’avui només hem recuperat tres espècies i això de cares a una recreació costa una mica. És el repte dels propers anys”, explica.
Els investigadors consideren que és probable que la major part de restes aïllades corresponguin a un mateix animal i que, un cop descompost, es desarticulés i es dispersés per tot el nivell. Malgrat que encara no es pot determinar quina espècie és, tot sembla indicar que es tracta d’un herbívor infantil, possiblement lactant.
Juntament amb aquestes restes, també s’han recuperat també nombrosos esquelets d’amfibis, rèptils i peixos així com a gran quantitat de restes botàniques (fulles, fruits, llavors). D’aquestes darreres en destaca un tronc d’arbre de més de dos metres de llargada.