Fotografia

FOTOGRAFIA

L’onzè festival Scan farà una mirada crítica a les grans urbs

El festival internacional de fotografia SCAN Tarragona arriba a la seva onzena edició amb una proposta que “consolida la ciutat com un dels principals punts de trobada per a la fotografia contemporània a la Mediterrània”. Les activitats arrencaran el cap de setmana del 18 d’octubre i, durant dos mesos, el Moll de Costa del Port de Tarragona es transformarà en un autèntic bulevard de la fotografia. Enguany, el certamen girarà al voltant de les Urbs, una reflexió sobre les ciutats i els seus reptes contemporanis. L’organització apunta que els projectes que s’hi presentaran convidaran “a explorar les complexitats del creixement urbà i els impactes que genera”. El festival, doncs, vol obrir una finestra de reflexió sobre les múltiples facetes d’aquest fenomen –socials, històriques, culturals o urbanístiques.

L’exposició central, titulada La ciutat revelada. Exploracions sobre l’espai urbà, del programa Talent Latent, reunirà els projectes de nou artistes internacionals emergents que exploren les complexitats de l’entorn urbà. Comissariada per Érika Goyarrola, la mostra inclou obres de Dillon Marsh, Ewan Telford, Federico Estol, Hannah Nigro, Jesper Boot, Kristina Sergeeva, Lenny Steinhauer, Maider Jiménez i Shereen Abed ALkareem. “Aquesta exposició posa de manifest la capacitat de la fotografia per oferir una mirada crítica i compromesa sobre les ciutats, més enllà del registre documental, abordant temàtiques com la crisi habitacional i ecològica, les transformacions urbanes o les conseqüències de la guerra”. La mostra s’inaugurarà el divendres 18 d’octubre, a les set de la tarda, al Moll de Costa.

El mateix divendres, a les vuit de la tarda, al Refugi 1, obrirà la mostra internacional Daídalos, comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak (Jiser Reflexions Mediterrànies), i coproduïda pel Port de Tarragona. Aquest muntatge reunirà artistes com Toni Serra, Abu Ali, Camilla de Maffei, Dani Pujalte, Denis Dailleux, Myriam Boulos, Shareef Sarhan, Matteo Guidi, Giuliana Racco i Pauline Alioua, que exploren la ciutat “com a espai tancat, de control i resistència, una metàfora del laberint modern que constreny i configura la nostra relació amb l’espai urbà”.

El cartell del festival també inclou l’activitat Full Contact, una trobada professional al Teatret del Serrallo que aplegarà una seixantena de joves artistes i agents del món de l’art. Comissariat per Sonia Berger i Frederic Montornés, aquest esdeveniment permet a dotze artistes emergents presentar els seus projectes fotogràfics a professionals del sector, amb l’objectiu d’ampliar la xarxa de contactes i afavorir futures col·laboracions. La convocatòria oberta que es va fer de Talent Latent i Full Contact ha comptat enguany amb més de 650 participacions de fotògrafs d’arreu delmón, seleccionats per un equip de tres comissaris experts de diverses disciplines.

Altres exposicions destacades que s’emmarquen en el festival Scan són Photobooks Scan. El possible també és realitat, al Museu d’Art Modern de Tarragona, comissariada per Natasha Christia, i Intermezzo III: Cal·lípolis, na coproducció amb el Mèdol Centre d’Arts Contemporànies, amb imatges de Gerard Boyer i comissariada per Arianna Rinaldo; així com les mostres individuals de Mar Sáez a la Personal Galeria i Paula Fujiwara, a l’Espai El Pàrquing.

Un aspecte destacat d’aquesta edició és l’expansió del festival a Reus. Les exposicions que s’hi podran veure són Arquitectures sentimentals, de Ro Caminal, que ja es pot visitar al Museu Salvador Vilaseca fins al 16 de novembre, i Quietud global, de Pepo Argila, a El Círcol.

Entre els projectes especials d’aquesta onzena edició es troba la 2a Residència L’Arxiu, en col·laboració amb l’Arxiu de Tarragona, on el fotògraf seleccionat, Lucas Monparler, desenvoluparà una proposta creativa a partir dels fons de L’Arxiu. A més, el pòdcast Òcul, dirigit per Alexandra Laudo, oferirà una perspectiva sonora sobre el festival. També es presentarà la publicació Bloc Núm. 2. Fer volar coloms, en coproducció amb el MNAT i a càrrec d’Irena Visa, que un any més vol promoure, des d’una mirada contemporània, el patrimoni arqueològic de Tarragona.

També, com a novetat, destaca l’exposició Vestigio silentio, de Jaume Cardona Casanova a l’Estació Km0 del vestíbul de l’estació d’autobusos de Tarragona, que explora la transformació dels espais públics, una reflexió sobre el pas del temps a través de llocs que un dia van ser centres de vida i activitat humana, i ara vestigis silenciosos.

El festival inclou diverses activitats complementàries com xerrades i tallers, com ara un taller de fotografia urbana, amb la tarragonina Alba Rodríguez; i un taller de cianotípia amb Meritxell Perpinyà Massip, entre altres.

L’Scan Actiu, el vessant participatiu del festival, oferirà activitats per als col·lectius de barris de Tarragona, com la popular Rutes Scan i el BibloScan en col·laboració amb la Biblioteca de Tarragona i Pepita Ferrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia