diada de sant jordi
Tot apunta a un nou rècord de vendes amb els carrers plens
Un any més, sembla ser que el bon temps ha afavorit que els carrers i places de tot Catalunya s’hagin omplert amb riuades de gent tafanejant, passejant i comprant llibres i roses i tot plegat fa preveure un nou rècord de vendes.
A Barcelona, la superilla literària de Passeig de Gràcia i l’emblemàtica Rambla estan plenes de gent fent cua per aconseguir la firma de l’autor desitjat. A Girona, el Barri Vell s’ha tornat a tenyir de vermell, mentre que a Tarragona la jornada torna a reunir escriptors locals. Com és tradició, l’esmorzar de Pagès Editors i la rambla de Ferran i l’avinguda Francesc Macià han encetat el dia a Lleida, i al Pirineu les parades han tornat a omplir ciutats com La Seu d’Urgell. La Catalunya Central bull d’activitat amb bones expectatives per als floristes i llibreters.
Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau en dia feiner, ocuparà més espai que mai als carrers de Barcelona per evitar la massificació, amb mig miler de parades de llibres i flors distribuïdes al llarg de més de 3,5 quilòmetres. Mentre que els floristes confien tornar a les xifres d’abans de la pandèmia, els llibreters preveuen que aquest sigui el moment de l’any en què es venen més llibres en català que en castellà.
Es calcula que per Sant Jordi es mobilitzen prop d’un milió de persones a Barcelona i que les vendes representen aproximadament un 20% de la facturació de les editorials en català, després que a la passada edició es venguessin un total de 70.000 títols diferents.
De fet, el Gremi de Llibreters ha expressat a primera hora la convicció que enguany hi haurà una “explosió” més gran de gent als carrers de tot Catalunya, acompanyats pel bon clima. El seu president, Èric del Arco, diu a l’ACN que tot i que serà difícil assolir vendes rècord –perquè enguany la Setmana Santa ha caigut molt a prop de la diada i això ha complicat els preparatius–, la sensació que han tingut des del Gremi els dies previs és que enguany hi ha “molta il·lusió”. El llibreter reitera com d’important és aquesta festivitat pel llibre en català, no només pel volum de vendes, sinó perquè per Sant Jordi s’aconsegueix invertir el domini habitual de percentatge de venda de literatura en castellà.
El Gremi subratlla el fet que Sant Jordi és una festa durant la qual “es dona la volta” al comportament habitual de les vendes de llibres per raó d’idioma. “En un dia com avui s’inverteix la tendència de tot l’any”; recorda del Arco. “Normalment, perquè es publica més en castellà que en català, estem en un percentatge de venda en castellà d’entre el 65% i el 70%, i el 30% o 35% de català. Quan arriba la diada, i també els dies previs i posteriors, això s’intercanvia, perquè és el moment que totes les editorials bolquen la seva capacitat de producció, perquè hi ha més llibre en català al mercat i perquè la gent té tendència a valorar que aquesta és una festa amb una component molt important de catalanitat, tot ser integradora”, resumeix del Arco.