Cultura

Repensar el Picasso

Art

Des que Josep Serra va començar a dirigir el Museu Picasso de Barcelona fa dos anys i mig, no ha deixat d'insistir en la necessitat de "repensar Picasso" per tal de posar al dia els estudis al voltant del pintor. Si a més es té en compte la circumstància que, ara per ara, en les 11 universitats catalanes "no s'està elaborant cap tesi ni tesina sobre Picasso" ni existeix cap càtedra ni departament especialitzat sobre el pintor a Catalunya, s'entén per què des del museu es pretenen impulsar els estudis picassians.

Arxiu Sabartés
Per tal de repensar el pintor i la seva obra, s'haurà, doncs, de repensar el museu també. I per això, tenint com a objectiu l'any 2012, s'han iniciat una sèrie de projectes per fer-ho. El primer és la creació de l'arxiu del museu, que conservarà, organitzarà i difondrà els fons sobre el pintor i sobre la mateixa història del museu. A més de la documentació de què ja disposa en el seu fons, s'acaba d'incorporar al nou arxiu una part del fons de Jaume Sabartés, que va ser secretari del pintor i que va contribuir de manera decisiva al naixement del centre.

Aquest fons, que complementa el que el mateix Sabartés va donar al museu en vida, havia estat propietat de Pilar Solano i ara ha estat adquirit a la galeria Miquel Alzueta per un preu de més de 446.000 euros. Està format per correspondència, manuscrits de Picasso, més de 600 fotos i més de 150 llibres.

El nou centre de documentació de l'artista s'ubicarà en un futur al primer pis del nou edifici de nova planta que es començarà a construir pròximament a la plaça Sabartés, al darrere dels palaus que conformen l'actual museu. L'edifici, dissenyat per Jordi Garcés, l'arquitecte que ja es va ocupar de l'ampliació anterior del museu, tindrà una façana transparent i també acollirà el centre pedagògic a la planta baixa. Està previst que l'edifici s'inauguri el 2012. Per dirigir l'arxiu i el centre de documentació, s'ha incorporat al museu Sílvia Domènech, exdirectora de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Pel que fa als continguts expositius, el museu també ha fitxat Juan José Lahuerta com a senior curator, és a dir, un càrrec semblant al de conservador en cap. Entre altres coses, Lahuerta, que ha escrit llibres sobre Gaudí i Dalí, entre d'altres, s'ocuparà dels canvis en la presentació de la col·lecció permanent i de les exposicions temporals.

A més, el museu ha presentat les seves últimes adquisicions: un dibuix fet pel pintor durant la seva estada a Madrid el 1901 (254.598 euros); un altre dibuix que representa Miquel Utrillo i Rusiñol amb panxa d'embarassats (27.778 euros); els llibres de gravats L'obra mestra inconeguda, de Balzac (21.413), i La Celestina (82.000); i una portadella dedicada per Picasso del llibre Picasso: Les Ménines et la vie (21.413).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.