Cultura

Grans convidats i grans pel·lícules

Còmic

Potser és un tòpic, però parteix d'una base real, sòlida i contrastada: el Saló Internacional del Còmic de Barcelona (Ficomic) és un referent mundial del sector i, amb el d'Angulema (França), el més important d'Europa. "Barcelona és la capital del còmic a l'Estat espanyol", ha declarat Antoni Comas, president de Ficomic.

La 27a edició començarà el 29 de maig i es clourà l'1 de juny. En aquesta ocasió, compta amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el ministeri de Cultura, a més del patrocini privat del canal Sci-Fi de NBC Universal i de la Caja Mediterráneo (CAM).

Carles Santamaria, director de Ficomic, ha comentat que "el repte de cada edició és que sigui diferent de l'any anterior; els aficionats ja vénen, però els que no ho són no poden tenir la sensació que sempre és el mateix". Per això, a més d'exposicions, signatures, taules rodones, tallers, trobades entre autors d'aquí i editors estrangers i els guardons habituals, hi haurà un elenc de convidats de primer nivell i un cicle a la Filmoteca dedicat als còmics adaptats a la gran pantalla.

"Cada cop hi ha més pel·lícules inspirades en còmics, no només grans produccions, també d'obres minoritàries, el que abans se'n deia art i assaig, com ara Persèpolis", ha explicat Ramon Folch, responsable de la Filmoteca.

Un cicle com aquest potser no es repetirà fins d'aquí a 10 anys "segons la disponibilitat de còpies". Per tant, és una bona ocasió de veure Batman begins, 300, Hellboy (que comptarà amb la presència de l'autor del còmic, Mike Mignola), Persèpolis, Astèrix i els víkings, Ghost world, Sin city, Tintin et moi, Atolladero, Flash Gordon, Iron man, American splendor i Mortadelo y Filemón: misión salvar la Tierra.

Convidats internacionals
Alguns dels convidats més destacats són Jim Lee, un dels artistes més influents de la dècada dels 90; Nicolas Wild, nova veu de la novel·la gràfica; el veterà François Bourgeon i David B, dos noms destacats del còmic francès, i autors italians com ara Claudio Stassi i Giovanni Di Gregorio, a més del prestigiós Gipi, entre molts altres.

Com ja vam comentar en aquestes pàgines, la inauguració del Saló coincidirà amb la presentació simultània de Batman: Barcelona. El caballero del dragón (Planeta DeAgostini) a l'Estat espanyol, Itàlia i els Estats Units. "Promocionarà Barcelona arreu del món i sense que l'Ajuntament hi hagi posat un duro, com van fer a Vicky Cristina Barcelona", ironitza Santamaria.

Ficomic oferirà diverses exposicions, com ara la d'alguns originals del nou Batman, Vinyetes fora de joc, sobre el món del futbol, una sobre el fenomen a internet que és Cálico Electrónico i, entre d'altres, una sobre el còmic a Brussel·les.

L'autor del cartell, el prolífic David Rubín (Orense, 1977), explica que "és una mena de metàfora de com estem els autors de còmic d'aquí comparats amb els d'altres països: en calces". El Ficomic, però, porta pantalons, i dels de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.