Cultura

El tractat digital dels Pirineus

El govern català manté el senyal analògic a la Catalunya Nord després de l'apagada, mentre negocia amb l'Estat Francès perquè TVC tinguin una freqüència de TDT al territori. Una altra negociació, per a la Franja de Ponent, està més avançada

Les campanyes i les pressions fetes pels ciutadans de la Franja i la Catalunya Nord per mantenir les emissions dels canals de Televisió de Catalunya (TVC) amb l'arribada de la TDT han donat els seus fruits per sortir del pas, però continuen obertes les negociacions per garantir el senyal de manera definitiva i amb la nova tecnologia.

Aquesta setmana l'apagada analògica que s'ha dut a terme a les comarques gironines i lleidatanes no ha fet desaparèixer TV3 a la Franja ni a la Catalunya Nord, contràriament al que es temien els ciutadans.

El secretari de Mitjans de Comunicació de la Conselleria de Cultura, Carles Mundó, transmet un missatge de tranquil·litat i assegura que "l'apagada analògica a Catalunya no tindrà cap efecte pràctic" a la Catalunya Nord perquè, d'una manera excepcional, es manté el senyal analògic del repetidor de Maçanet de Cabrenys, que dóna cobertura a les sis comarques nord-catalanes (Alta Cerdanya, Capcir, Conflent, Fenolleda, Rosselló i Vallespir).

Segons Mundó, "les emissions en analògic del repetidor no tenen data final", tot i que no concreta en quin moment es farà la substitució del senyal al digital. Només deixa clar que no es poden mantenir les emissions en les dues tecnologies perquè no es disposa de dues freqüències diferents. Amb tot, reitera que l'objectiu final és aconseguir, de forma legal, que TVC mantingui la cobertura a la Catalunya Nord. De moment, el govern català s'ha posat en contacte amb el Consell Superior de l'Audiovisual (CSA) francès i amb les autoritats de la regió administrativa Migdia Pirineus per arribar "a algun tipus d'acord" que garanteixi la continuïtat de les emissions.

De la mateixa manera, com que les emissions de TVC afecten dos Estats diferents, cal algun tipus d'acord entre el govern francès i l'espanyol. Per aquest motiu, cal la intervenció del ministeri d'Indústria per aconseguir que avali aquest tipus d'acord amb l'Estat francès.

Els usuaris, pessimistes
En aquest sentit, Hervé Pi, fundador de l'associació Aire Nou de Bao i que forma part de la campanya Catalunya Nord vol la TDT catalana, es mostra pessimista i remarca que "és difícil aconseguir un acord bilateral entre l'Estat espanyol i el francès, ja que mai han defensat la catalanitat de la Catalunya Nord". Si aquest acord no arriba, es pregunta Pi, "llavors què passarà amb el senyal de TVC?". Mundó, però, reitera amb fermesa la seva postura, i assegura que TVC mantindrà la seva presència al territori nord-català. Per si un cas, Pi ja prepara una manifestació per al pròxim 2 d'abril amb l'objectiu de reclamar la televisió catalana en TDT.

La pressió de Fraga
Pel que fa a la Franja, Mundó assegura que "se seguiran veient els canals de TVC sense cap problema amb la TDT" gràcies a un acord a què han arribat els governs català i aragonès per una banda i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió. Aquest acord permetrà adaptar els repetidors que hi ha a la Franja per garantir el senyal digital de TVC. Amb tot, Mundó remarca que aquesta adaptació es farà entre el mes de gener i el febrer, tot i que podria retardar-se si sorgeixen complicacions. "Tot plegat té un cost i un procés i per això cal que els ciutadans de la Franja, que reben el senyals dels repetidors catalans d'Alpicat i el Mont Caro, tinguin una mica de paciència". "És un procés complex", remarca.

En aquest sentit, el president de l'Institut del Baix Cinca, Josep Labat, impulsor de la campanya Volem TV3 per TDT al Baix Cinca s'ha mostrat satisfet perquè els temors de quedar-se sense TV3 a Fraga s'han esvaït. Amb tot, assegura que aquesta setmana els veïns de la ciutat "estan nerviosos" perquè han detectat en algun moment problemes de recepció en el senyal. Amb tot, a l'Ajuntament ja han rebut la visita de l'empresa pública Telecom Aragó, que ja ha adaptat al digital el repetidor municipal, que és el que rebota el senyal de TVC des d'Alpicat. "La campanya que vam fer va tenir molt d'èxit i sembla que, realment, ha donat els seus fruits", s'expressa Labat, satisfet.

Les Illes i el País Valencià

Pel que fa a les Illes i al País Valencià, la recepció de TVC continua sent una incògnita. A les Balears, malgrat que hi ha un conveni de reciprocitat firmat entre els dos governs, sembla que l'executiu d'Antich no fa cap passa per incloure almenys TV3 en algun dels canals del múltiplex digital, cosa que sí que ha fet TVC. "Nosaltres no hi podem fer res, és una decisió del Govern Balear", es lamenta Mundó.

Encara pitjor està la situació al País Valencià, on el govern de Francisco Camps es manté ferm a tancar els repetidors d'Acció Cultural però, al mateix temps, no es mostra gaire disposat a incloure TV3 en alguns dels múltiplexs que tenen assignats (que conformen en total 8 canals). Des d'Acció Cultural sembla que ja han tirat la tovallola i se centren ara a impulsar la ILP de Televisió Sense Fronteres, que permetria no posar límits territorials als senyals televisius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.