Cultura

Entra en vigor la directiva europea del foc

A l'Estat, la normativa no s'aplicarà perquè encara està en procés d'adaptació. El govern català, d'acord amb l'espanyol, demana més permissivitat

La directiva europea 2007/23/CE que regula les festes del foc entra en vigor avui 4 de gener, però de moment no afecta les festes del Principat. A l'Estat espanyol, la normativa no s'aplicarà perquè encara està en procés d'adaptació. El govern català, d'acord amb el govern espanyol, demana més permissivitat en una proposta que faran arribar a la Unió Europea.

Segons el text europeu, els menors de 12 anys tenen prohibit l'accés als explosius i hi ha d'haver una distància de seguretat mínima de 15 metres entre la pirotècnia i el públic.

Ja que França no ha fet al·legacions a la normativa europea, les seves festes pirotècniques sí que patiran restriccions a partir d'avui mateix. Per això, l'agrupació de diables de Baho, al Rosselló, va escenificar aquest diumenge un exili simbòlic a Alforja (Baix Camp), seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, per demanar "asil cultural" i protestar per la "inactivitat" de França a l'hora de protegir les festes de foc característiques de la zona.

Des de les associacions de diables han lamentat que el govern francès "no hagi mostrat interès ni hagi fet cap acció de regulació" malgrat les mocions presentades per 19 ajuntaments del Nord de Catalunya, el Consell General i Regional del Rosselló, i la petició feta per la Generalitat catalana.

Segons la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, si finalment França no presenta cap transposició a la directiva, "posarà en greu perill les festes populars a la Catalunya Nord", tot i que han assegurat que els diables, les bruixes i el Drac Hamblet de Baho deixaran d'actuar en el seu territori però no "pensen deixar de fer foc on calgui".

Tot i això, festes catalanes tan arrelades com la Patum de Berga patiran "petits canvis" amb l'entrada en vigor de la directiva europea, però no desapareixerà perquè és una "tradició viva" que "no sempre" s'ha fet igual i que a partir d'ara podria incorporar certes modificacions, segons el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.