Cultura

Una pel·lícula ressegueix els passos d'Orson Welles a la darrera frontera dels Països Catalans

Es roda a Barcelona l'opera prima de Fran Ruvira, una ficció documental que juga amb les característiques del western

El Carxe és l'últim llindar de la llengua catalana cap al sud. Situat a Múrcia, és un lloc fronterer idoni per rodar un western, un gènere de protagonistes desarrelats que troben en aquests espais tan difosos un bon ambient per viure.

Així ho va pensar Orson Welles, que als anys seixanta va viatjar a la localitat per situar 'The Survivors', la que havia de ser la seva única pel·lícula d'aquest gènere. Però el projecte mai va arribar a bon port i la història va quedar en la memòria col·lectiva de la localitat.

Cinquanta anys més tard, i ja en el terreny de la ficció, un equip de rodatge viatja al Carxe per repetir l'experiència. La seva arribada revolucionarà la vida del poble els habitants del qual s'aproximaran al cinema amb una barreja de curiositat i recel.

Aquest és el punt de partida d''Orson West', l'òpera prima del director Fran Ruvira, que planteja un exercici de metacinema en el llindar geogràfic de la llengua catalana.

La seva història calidoscòpica explicarà les experiències d'uns nens que, enlluernats per la fantasia del cinema, començaran una aventura per trobar el tresor d'un autèntic bandoler de la regió. Però també la del propi director resseguint les pistes del pas de Welles per la regió, o la de l'actriu principal, nativa del Carxe, que haurà d'enfrontar-se amb els fantasmes del seu passat.

Totes aquestes històries es barregen en un trencaclosques molt propi del director nord-americà. Un homenatge a Welles on Ruvira ha barrejat tres propostes narratives que es mouen entre la ficció i el documental, per establir un joc que reflexiona a l'entorn de la fina línia que separa la mentida de la realitat. Així ho ha explicat Fran Ruvira que ha assegurat que 'en el fons' la seva proposta és una reflexió al voltant de la 'mentida del cinema'

'Orson West' és una producció catalano-valenciana en la qual participen, entre d'altres, l'actriu Montserrat Carulla i l'actor de 'REC' Jorge Yaman. La pel·lícula, que s'acabarà de rodar aquests dies a Barcelona, encara no té data d'estrena


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.