Cultura

Frankfurt s’enreda amb la Xina

La polèmica envolta el certamen literari més important del món perquè Pequín posa traves a la participació d’escriptors crítics

Pràcticament no hi ha any que a la Fira del Llibre de Frankfurt no sorgeixi la polèmica política sobre el convidat d’honor però enguany promet ser encara més compromesa del que és habitual perquè li ha tocat el paper estrella a la República Popular de la Xina. La mostra literària número u del món s’inaugurarà la setmana que ve i creixen les discussions sobre la conveniència de cedir el protagonisme al Partit Comunista Xinès (PCX) després que hagi mirat de vetar la participació d’intel·lectuals crítics amb el règim.

Simone Bühler, coordinadora del programa oficial del convidat d’honor de la Fira de Frankfurt, va ser a principis de setembre a la Mostra Internacional del Llibre de Pequín en una visita de cortesia. La fira de Pequín és una trobada literària mediocre suposadament dedicada a múltiples gèneres literaris però on bàsicament predominen els llibres infantils, els d’educació primària i els manuals de tecnologia.

Un motiu de pes per a aquesta limitació d’oferta a la fira de Pequín és la complexitat del mercat literari xinès, on qualsevol producte editorial ha de passar pel filtre que imposa l’Administració General de Premsa i Publicacions (GAPP), l’organisme censor al món editorial xinès. Precisament és la GAPP l’organitzadora de la participació oficial de la Xina a Frankfurt.

En un recés de la fira pequinesa, Bühler defensava la Xina com a convidat d’honor perquè “ha fet un pas endavant participant-hi i acceptant el debat”. Bühler va destacar, com a mostra d’aquesta bona voluntat, que la GAPP ha acceptat preparar un simposi polític i cultural previ a la fira amb la filial alemanya del PEN Club.

El PEN, la principal organització internacional d’escriptors, és una de les institucions més crítiques amb el PCX. El PEN Independent Xinès ha patit l’empresonament de desenes dels seus 246 membres. El seu president, Liu Xiaobo, és a la presó des del desembre passat acusat d’haver promogut una recollida de firmes en favor d’una plena democratització de la Xina.

Les conferències que Bühler va posar com a exemple de la bona fe del PCX, celebrades el 12 i 13 de setembre, van acabar en un conflicte diplomàtic. Des d’un inici estava planejada la participació de dos prominents crítics amb el PCX, l’ecologista Dai Qing i el poeta i pensador Bei Ling, però tres dies abans de l’inici del simposi, el govern xinès va vetar la seva assistència.

El director de la fira, Jürgen Boos, va dir en un comunicat que un dels requisits que havia imposat el govern xinès és que ni Dai ni Bei hi prenguessin part. L’endemà, conscient que la fira s’estava contradient i després que es confirmés que els dos intel·lectuals ja feien via cap a Frankfurt, Boos va rectificar i va anunciar que sí que serien al simposi. Quan aquests van fer acte de presència a la sessió inaugural, la delegació del govern xinès va retirar-se de la sala en senyal de protesta. No va ser fins que Boos els va demanar disculpes que hi van tornar.

500 actes literaris i de debat estaran dedicats a la Xina durant la setmana que dura la fira. D’aquests, la meitat formen part del programa oficial i la resta els organitzen editorials i institucions polítiques i culturals internacionals. El PEN xinès ha convocat una sèrie de ponències amb el Centre PEN Alemany i els seus membres més coneguts hi assistiran de la mà de les seves editorials alemanyes, com és el cas del famós novel·lista Ma Jian –exiliat a Anglaterra– el periodista Zhou Qing i l’abans esmentat Bei Ling.

Bühler va admetre que hi ha preocupació pels autors que quedin fora de la fira, els autors que no formen part del programa oficial de la GAPP o que no siguin de renom internacional. El govern xinès porta a Frankfurt 160 autors de l’Associació Xinesa d’Escriptors (AXE); d’aquests, 25 prendran part al programa oficial. La portaveu del PEN Independent Xinès per la Fira de Frankfurt, Tienchi Martin-Liao, creu que, a part de noms de prestigi com el novel·lista Mo Yan, pocs representants de l’AXE tenen prou pes per opinar “amb una consciència lliure respecte al govern”.

Zhang Lijia, periodista cèlebre per una autobiografia sobre la seva adolescència treballant en una fàbrica de míssils, creu que els escriptors de l’AXE parlaran a Frankfurt “censurats pel govern” i destaca que, tot i que el certamen literari pot ser positiu per a la Xina, “la censura és una barrera enorme per al seu desenvolupament literari”.

Zhang mateixa escriu en anglès i també hi ha una notable comunitat literària xinesa establerta a Europa, Amèrica i Taiwan que cada anys són presents a Frankfurt. Peng Lun, cap adjunt de l’editorial Shanghai 99 –editora en mandarí de clàssics contemporanis i bestsellers com les obres de Dan Brown, Carlos Ruiz Zafón o Stieg Larsson– afirma que el fet de ser convidada d’honor pot tenir un efecte positiu per a la Xina però considera que l’esdeveniment “és un assumpte molt polític i és difícil valorar com s’han escollit els autors que hi seran”.

Inaugura Merkel
La cancellera alemanya, Angela Merkel, inaugurarà la fira per demostrar la importància que dóna Alemanya a la Xina. Igualment, l’executiu xinès dóna a la Fira de Frankfurt una rellevància cabdal per a la seva projecció: hi envia 197 editorials i inverteix 9 milions d’euros per estar a l’altura del que la GAPP ha definit com “les Olimpíades de la indústria editorial”, marcant paral·lelismes amb els Jocs Olímpics del 2008 a Pequín, quan el PCX va posar en solfa una estructura propagandística inigualable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.