Cultura

274 novel·les competeixen pel premi Nadal i 29 pel Josep Pla

Literatura

274 novel·les competeixen pel premi Nadal i 29 són les que opten al premi Josep Pla, que es lliuraran aquest dimarts, dia de Reis, en el transcurs d'una gala literària a Barcelona. La majoria d'originals que ha rebut el premi en llengua castellana, que es lliura per 65a vegada, procedeixen de l'Estat espanyol, però a l'editorial Destino també n'han arribat dels Estats Units, Argentina, França, Alemanya, Xile i Colòmbia, amb temàtiques en què predomina la imaginació, la intriga i les relacions d'amor. Entre els textos que opten al premi Josep Pla, que arriba a la 41a edició, hi ha temàtiques molt variades, però destaquen el thriller, les històries de ciència ficció i el món contemporani.

La nit de la diada de Reis es lliuren dos importants premis literaris a Barcelona, concedits per l'editorial Destino. El premi Nadal, que va guanyar per primera vegada el 1944 Carmen Laforet, amb la novel·la de postguerra Nada, està dotat amb 18.000 euros, i és el més antic que es concedeix a l'Estat espanyol. El premi Josep Pla, que es concedeix a novel·les escrites en català i va guanyar per primer cop Terenci Moix el 1968 amb Onades sobre una roca deserta, està dotat amb 6.000 euros.

Segons informa l'editorial, quatre novel·les més que l'any passat es disputaran el premi Nadal, que atorga un jurat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales. El gran absent d'aquesta edició serà Francisco Casavella, que va morir el 17 de desembre als 45 anys, i que va ser premiat amb el Nadal l'any passat, per l'obra Lo que sé de los vampiros.

Les lletres catalanes també rebran un premi durant la mateixa gala literària, el Josep Pla, que concedeix un jurat format per Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Baltasar Porcel, Àlex Susanna i Ester Pujol. Un total de 29 originals competeixen pel premi, que l'any passat es va emportar Melcior Comes, amb el títol La batalla de Walter Satmm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.