Cultura

Peralada torna als orígens

L'òpera, el ballet i el pop centren una programació de 14 concerts que, en temps de crisi, busca les pròpies arrels

Hi ha una frase que diu que "no són temps per a la lírica", però en el cas del Festival de Peralada l'axioma seria precisament el contrari, en temps de crisi tornem a la lírica, a la dansa clàssica i als concerts de grans figures del pop; les tres línies que des de bon principi van bastir un festival que 24 anys després es mostra com una de les grans apostes estiuenques.

Així, en temps de crisi val més no fer provatures ni inflar una programació que pot fer patir per omplir l'aforament -l'any passat va tenir un 70% d'ocupació, enfront el 80% d'anys anteriors-, i decantar-se pel que és bo i té un públic assegurat.

Carme Mateu, presidenta del festival, i Joan Maria Gual, director artístic, van presentar, doncs, un festival de qualitat que començarà el 16 de juliol amb la cantant Norah Jones, que presentarà el nou disc, The Fall -concert del qual es van exhaurir les entrades en 48 hores-. En l'àmbit del pop la seguiran Joan Manuel Serrat amb el seu nou espectacle dedicat a Miguel Hernández, Hijo de la luz y de la sombra, el swing de La Locomotora Negra i Big Mama, el guitarrista Paco de Lucía, i els cantants Jorge Drexler i Miguel Bosé.

A nivell líric destaca el retorn de l'òpera representada amb un Don Pasquale protagonitzada per Carlo Colombara, Celso Abelo i Isabel Rey, i Tosca, amb Joan Pons, Elisabete Matos i Misha Didyk. L'OBC també participarà al Festival, dirigida per Pablo González, amb un Rèquiem de Verdi en col·laboració amb l'Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, mentre que el director Zubin Mehta tornarà al certamen dirigint l'Orquestra de la Comunitat Valenciana amb obres de Schumann i Strauss. I també a nivell musical, però de tall contemporani, Carles Santos recupera el seu espectacle Sis tenores i un senyor, alhora que estrenarà la seva primera sardana amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Finalment, la companyia de dansa de Maurice Béjart obrirà l'apartat de dansa amb un dels millors espectacles de la història del segle XX, Le Presbytère..., un homenatge emocional i impactant a Mozart i Freddie Mercury. Seguiran el Ballet de Víctor Ullate, amb l'estrena de Wonderland, amb musica de Philip Glass, i el Ballet Clásico Cubano de Miami, que presentarà el ballet complet d'El Corsari, amb estrelles tan importants com Lorna i Lorena Feijoo, Adiarys Almeida i Taras Domitro.

La programació es completa amb quatre concerts de piano a l'església del Carme i quatre espectacles musicals dedicats als nens, el públic del futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.