Premis Sant Jordi de l'IEC

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va lliurar ahir els 78ns premis Sant Jordi en reconeixement a la recerca científica i la cultura catalana. Es van entregar 28 premis, cinc accèssits i setze borses d'estudi, que sumen 145.300 euros. Destaca el premi Ferran Sunyer i Balaguer de matemàtiques (12.000 euros), per a Timothy D. Browning; el premi de medi ambient (6.000 euros), atorgat a l'enginyer Albert Vilalta, i el Prat de la Riba (6.000 euros), per a Joan Josep Guinovart.

Crònica negra feta novel·la

«Wendy ataca» i «Códex 10» són algunes de les novetats d'aquest any
núria puyuelo

Els Mossos ja no només els trobem al carrer. En els últims anys, la policia catalana s'ha integrat també en el món de la ficció. Andreu Martín, un dels escriptors més representatius de la narrativa negra i juvenil, ens ofereix dos anys més tard la segona entrega de les peripècies de la mossa d'esquadra Wendy. Amb Wendy ataca (Bromera), Martín ens mostra una Wendy –una noia valenta i decidida– que continua el seu aprenentatge per ser policia i que en aquesta nova aventura s'enfronta al cas d'un jove mort per una ferida d'arma blanca en una discoteca. A La Mirora mata els dimarts (Pagès), de Josep Torrent, excap de la policia local d'Olot, hi trobem la Mirora, una empresària andorrana intel·ligent i meticulosa, que fa anar de corcoll un inspector dels Mossos que només viu per la feina. Una novel·la de passions i crims, a peu entre la Cerdanya i Andorra. Una altra de les novetats de la narrativa negra la trobem a Mans lliures (Edicions 62), en què l'escriptor Jordi de Manuel ens planteja el sisè cas de l'inspector Marc Sergiot, ara acompanyat d'un caporal i un agent dels Mossos, que haurà d'aclarir el misteri que hi ha entre una prostituta de luxe i un polític mort en circumstàncies estranyes.

Però la policia també la trobem més enllà de la ficció. Els mossos d'esquadra Eduard Pascual i Marc Pastor han preferit agafar ells mateixos la ploma i fantasiejar amb fets reals. Códex 10 (Roca) recopila deu relats policials que Pascual coneix de prop, ja que estan inspirats en casos reals que van ser investigats a la comissaria de Figueres, on ell va treballar en l'equip d'investigació. Amb La mala dona (La Magrana), Pastor –guanyador del premi Crim de Tinta del Departament d'Interior del 2008– ens trasllada a la Barcelona de principi del segle XX, i ens presenta l'Enriqueta Martí Ripollès, coneguda com la vampira del carrer Ponent, que el 1912 va ser acusada del segrest i assassinat de diversos nens. Aquest any el periodista Carlos Quílez, amb el pseudònim Esther Buendía, ha estat el guardonat amb el premi Crims de Tinta amb La solitud de Patrícia, una novel·la que arrenca d'un fet real que va tenir lloc a la Catalunya central i les trifulgues d'una periodista de successos per reconstruir les circumstàncies del cas. La novel·la, però, encara no es pot trobar a les llibreries perquè sortirà publicada al juny. Una altra de les novetats és Barcelona negra (Planeta), que recull casos reals dels últims anys, com ara l'assassinat d'Anna Permanyer o el doble crim del pàrquing del Putxet, escrits per diversos periodistes de successos, l'escriptor Andreu Martín i l'inspector Rafael Jiménez de la Policía Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.