Cultura

Cita amb el present i el futur a Vic

Avui s'inaugura oficialment la 19a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb un cartell que inclou prop de 60 concerts

El muntatge eXile, inspirat en la poesia de Pere Quart i Pablo Neruda, inaugurarà avui oficialment la 19a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV). Les composicions d’aquesta producció encarregada al català Guillamino i al xilè Manuel García obriran també una etapa que s’ha definit com un “procés de reflexió”, destinat a reconduir aquesta iniciativa cultural que augura canvis substancials en els seus objectius coincidint amb el vintè aniversari, que se celebrarà el 2008.

El secretari de Cultura, Eduard Voltas, afirma que la d’enguany “és la millor edició de la història del Mercat”, però els aires que es respiren al voltant de l’organització, malgrat un interessant cartell amb una seixantena de concerts, indiquen que som davant d’un any de transició. El recent relleu a les institucions, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de la vila, augmenta les expectatives d’un cop de timó que trigarà un parell de mesos a iniciar-se, amb la signatura d’un nou contracte programa.

Menú variat
Ritmes d’arrel, contemporània, jazz i músiques improvisades, pop-rock, realitats urbanes i cançó d’autor són les àrees dibuixades pel director artístic del Mercat, Manel Montañés, a l’hora de repartir els 65 grups i artistes que hi participaran, tant en la selecció oficial com en els showcasses pensats per al miler de professionals que hi assistiran. A nivell dels Països Catalans, destaca el retorn dels Ai Ai Ai, així com la participació d’El Fill del Mestre, Òscar Briz, Estanislau Verdet, Gertrudis, Lídia Pujol, Marc Parrot, Nour, Miquela Lladó, Nubla, Refree, Sanjosex, The Pinker Tones i l’andorrà Lluís Cartes.

Una nòmina tan completa com variada a la qual s’afegeix la coproducció amb el LEM i el Festival de Torroella de Montgrí que, amb el títol d’Amnèsia, retrà homenatge al rock progressiu que va néixer al nostre país a finals dels 60.

La presència internacional és igual de sucosa. Durant les quatre vetllades es podran sentir, entre d’altres, el tradicionalisme dels iraquians Anwar Abudrah & Maqamat Ensemble i de l’iranià Sina Sarlak; colors de world music amb els colombians Aterciopelados; el malinès Habib Koite Bamada i els congolesos Lang’i; rap procedent del Senegal amb Daara J; cadències brasileres amb Ceumar i Silvia Patricia; jazz argentí amb els Escalandrum; el cantautor uruguaià Martín Buscaglia...

La programació es completa amb propostes d’altres comunitats autònomes, entre les quals destaca el concert de jazz de Colina Miralta amb el Sambeat Trio, així com Kike Pedomo (Canàries), La Shica (Ceuta), Pecker (Aragó), Pello Ramírez (Euskadi), Trash of Dreams (Madrid) i Uxía (Galícia).

Tretze espais
Tretze escenaris repartits per la ciutat acolliran els concerts d’aquesta 19 edició, que compta amb un pressupost de 888.000 euros, entre els quals no s’inclouen els 10.000 que corresponen a la dotació del 9è premi Puig-Porret del periodisme musical que es farà públic dissabte. Un guardó anirà a parar a mans d’un dels finalistes en les sis categories: Gossos (pop-rock), Òscar Briz (cançó), Cris Juanico (jazz i músiques improvisades), La Troba Kung-Fú (folk), Juan Manuel Cañizares (flamenc) i Fibla (electrònica).
Paral·lelament a la música, al Mercat es duen a terme tot un seguit de jornades de treball. Ahir dimecres ja es van reunir els representants dels Circuits de Música de les Comunitats Autònomes i demà serà el torn dels membres de l’Associació de sales privades de música en viu de l’Estat espanyol (Acces).

Tot això serà al recinte firal del Sucre, el lloc on es couen els negocis. En aquest sentit, l’Institut Municipal de Promoció i Economia (Impevic) ha fet públic un estudi per calcular l’impacte que té el Mercat entre els professionals. El resultat és que la passada edició va generar la signatura de més de 160 contractes directes. Una xifra que s’intentarà superar a partir d’avui mateix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.