Cultura

Arriba el 8è disc de Whiskyn's: 'Reus-París-Londres'

Reus-París-Londres (Música Global) és el vuitè disc de Whiskyn’s, però segons Joan Masdéu, el seu líder i únic supervivent de la formació original, es tracta del tercer des que la banda va engegar la segona etapa. Un CD de melodies pop força aconseguides, molt guitarreres, i lletres que fan referència a una “melangia abstracta”, ens diu Masdéu. I és que el títol del disc mira a aquella època (mitjans del segle XVIII) en què la seva ciutat natal, Reus, era una urbs important a Europa perquè s’hi fixava el preu de l’alcohol.

No tot acaba aquí. Passa que Masdéu i altres membres del grup fa dos anys i mig que van tornar a Reus després de viure fins a deu anys a Barcelona, en el cas del frontman. La capital del Baix Camp, doncs, és força present, cosa que ha conduït aquest CD cap al personalisme, cap a unes lletres que destil·len la vida privada dels compositors de Whiskyn’s (Masdéu, Nando Oterino i Manel Lucio). “Hi ha força impressions personals, sobretot d’aquella nostàlgia que tens de la teva ciutat quan no hi ets i, quan hi tornes, ja tens ganes de tornar a marxar”, afirma Masdéu. “És un àlbum molt d’hivern, molt reflexiu, de tornar a casa”, afegeix.

El món des de Reus
El líder de la banda deixa clar que no fan gala de cosmopolitisme, però sí que ofereixen “una visió del món des de Reus”. És el glocalisme, que en diuen els filòsofs postmoderns. Whiskyn’s porten quinze anys al peu del canó i han passat per tots els sacs possibles. Primer els posaven dins la moguda del rock català. I això que ells van néixer en el fatídic 1994, any de crisi. Ara van més lliures, més segurs i còmodes dins d’aquesta nova escena que està agafant força en tot el domini lingüístic, de l’Horta a la Bisbal d’Empordà, de Lleida a Palma, amb Barcelona com a centre important.

Masdéu repassa aquests 15 anys: “Nosaltres sempre hem estat en terra de ningú, sense fer gaire soroll, però sense deixar de ser-hi”. Saben que la indústria passa per una crisi forta, però no els preocupa. “Estem relaxats, i si no fem discos d’or, en farem de llautó”, diu, sorneguer.

El recanvi generacional de l’escena dels Països Catalans, juntament amb el retorn a casa, els ha ofert una certa tranquil·litat que es nota en aquest Reus-París-Londres. “Ens hem deixat emportar per la tranquil·litat absoluta: en els tres últims discos hem trobat un segell nou, una manera de fer que ens agrada molt i ens fa sentir segurs de nosaltres mateixos”, indica Masdéu.

El Teatre Bartrina de la seva ciutat viurà avui la posada de llarg del vuitè àlbum de Whiskyn’s. Amb Souvenirs (2005) van fer més de 40 bolos i fins i tot van passar per Sud-amèrica i Europa. Ara esperen seguir la via de la internacionalització.

El cantant de Whiskyn’s, de fet, reconeix que han perdut la por a assumir clarament els estereotips del pop i que l’únic que pretenen és “fer melodies maques”. Els dos primers talls del CD, Reus i Cada cop que te’n vas, i el cinquè, Tots saben, demostren que estan en un bon moment. I que duri.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.