Cultura

Hugh Hudson rodarà el 2010 la versió de l’‘Homenatge a Catalunya’, amb Colin Firth i Kevin Spacey

Si la productora australiana no troba un ‘partenaire’ català es rodarà a Sud-amèrica

El director de l’oscaritzadada Carros de foc, Hugh Hudson, fa vint anys que va comprar els drets de la novel·la de George Orwell Homenatge a Catalunya. I ara –coses del cine– tot sembla apuntar que en podrà rodar la pel·lícula a partir de l’any que ve amb el títol Catalonia. La productora australiana Wildheart Films, que és a Cannes buscant suport econòmic, ha aconseguit el compromís dels actors Colin Firth i Kevin Spacey per interpretar els principals papers de la versió cinematogràfica d’un text autobiogràfic de l’escriptor anglès en què mostra l’encís i la desil·lusió que va representar per a molts europeus la Guerra Civil Espanyola.

La pel·lícula, de fet, se centrarà en la relació d’Orwell (Firth) amb el comandant de la seva brigada al front d’Aragó, l’enginyer belga Georges Kopp (Spacey). De moment, no hi ha cap actriu escollida per fer el paper d’Eileen, l’esposa de l’escriptor, però la productora té quatre noms damunt la taula: Emily Blunt, Jennifer Connelly, Rebecca Hall i Emily Mortimer. Bob Ellis ha escrit el guió. I també participen al film el productor francès Alain Sarde (El pianista, El secret de Vera Drake), el britànic Al Clark i O2 Films, l’empresa del director brasiler Fernando Meirelles.

Idealisme perdut
Des de Cannes, Wildheart Films va assegurar que, si no troben cap productor català que s’impliqui en el projecte, no rodaran a Catalunya i es decantaran per filmar a Anglaterra, l’Argentina i l’Uruguai.

Hudson, en un dossier facilitat per l’empresa australiana a l’AVUI, explica que va comprar els drets d’Homenatge a Catalunya “convençut que es podia convertir en una pel·lícula humanista poderosa i profunda, un projecte emocionant des del punt de vista de l’acció, un desafiament intel·lectual”. “Finalment –assegura– he aconseguit un guió que és l’equivalent a l’extraordinari llibre d’Orwell”. “La història parla d’homes i dones preparats per morir pels seus ideals –afegeix–, un idealisme que ja no existeix a Occident actualment”.

No serà la primera novel·la d’Orwell que salta a la pantalla –Michael Radford va dirigir 1984, amb John Hurt i Richard Burton– ni la primera vegada que Homenatge a Catalunya deixa les pàgines d’un llibre. Fa cinc anys, una producció del Romea i el Westyorkshire Playhouse de Leeds va saltar als escenaris teatrals.
 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.