cultura

cultura

Es recuperen més pintures rupestres amb la neteja de l'abric IV d'Ulldecona

Es tracta de quatre figures: dues cabres, el cap d'una tercera i una línia en ziga-zaga

L'actuació tindrà continuïtat i l'Ajuntament vol fer-les visitables

La neteja i consolidació d'una part de l'abric IV del conjunt rupestre de l'ermita de la Pietat d'Ulldecona ha permès descobrir i recuperar quatre figures més, que ja es donaven per perdudes, totalment ocultes sota una capa de brutícia i grafits. Es tracta de dues cabres d'estil naturalista, el cap d'una tercera i una línia en ziga-zaga. La descoberta es va fer arran d'una actuació dirigida pel servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i que ha tingut un pressupost de 60.000 euros. Pel que fa a l'antiguitat d'aquestes pintures, encara s'estan duent a terme les anàlisis que permetran establir-ne una data definitiva, però es calcula que les pintures del conjunt rupestre d'Ulldecona tenen una antiguitat que oscil·la entre els 5.000 i els 8.000 anys. “Sabem que la serra de Godall era un lloc de culte i durant molts segles es van reaprofitar els mateixos abrics per fer-hi pintures”, explica Agustí Vericat, responsable del centre d'interpretació de les pintures rupestres d'Ulldecona.

L'abric IV, també conegut com la cova fosca, és un dels més accessibles del conjunt rupestre de la serra de Godall d'Ulldecona. De fet, aquesta accessibilitat explica perquè es va anar degradant l'abric fins que el 2003 es va fer efectiu el tancament de protecció del conjunt rupestre d'Ulldecona. “Hi havia nombrosos grafits des dels anys 70 fins a finals dels 90”, explica per la seua banda, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, tot assenyalant que anteriorment aquest abric va ser utilitzat per pastors per refugiar-s'hi amb els seus ramats i hi feien foc, fet que explica la capa negra que recobria bona part de la cova.

El gener del 2011 es durà a terme la neteja i consolidació de l'altra meitat de l'abric i l'Ajuntament vol fer visitables les noves pintures. “L'abric IV és el més accessible i s'hi pot entrar a peu pla”, va destacar l'alcaldessa tot precisant també la importància divulgativa de la cova fosca. “La nostra idea és posar-hi plafons per ensenyar com estava l'abric abans de la intervenció com a exemple del que no s'ha de fer”, va explicar.

LA XIFRA

8.000
anys
és l'antiguitat màxima de les pintures rupestres d'Ulldecona. Els abrics es van continuar pintant fins fa 5.000 anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.