Cultura

Manhattan reviu

11-S Nova York

Sis anys després de l'11-S, la Zona Zero és un formiguer de grues. Tres pilars d'acer són per ara l'únic signe visible del que serà la Torre de la Llibertat, símbol de la reconstrucció de la part baixa de Manhattan. Però el nou skyline comptarà amb tres gratacels més que es començaran a construir entre el gener i el juliol del 2008. Arribar fins aquí ha costat anys de disputes entre Larry Silverstein, l'home que va comprar el World Trade Center abans dels atacs, les asseguradores i les autoritats. Però això ja és història i Silverstein ha aprofitat l'efemèride per presentar el pla arquitectònic de les tres torres que no s'enllestiran fins al 2012, ja que els treballs són d'una complexitat sense precedents. Quatre nous gratacels, un memorial, un museu, un centre d'art, una nova estació i una línia de tren conviuran en un espai de 6,5 hectàrees on s'han invertit 16.000 milions de dòlars.

Els arquitectes dels tres edificis, Richard Rogers, Norman Foster i Fumihiko Maki, treballen en equip segons la idea original de l'arquitecte polonès Daniel Libeskind. "A Londres, la nostra oficina i la de Rogers estan molt a prop, així que ens telefonem cada dia i treballem colze a colze", explica l'arquitecte Michael Jeliffe, de l'equip de Foster. Per ells "és un honor" ajudar a reconstruir el WTC. "Foster i jo érem aquí l'11-S treballant en un altre projecte i sentim una gran connexió amb la ciutat".

Una espiral per recordar
Els gratacels s'alinearan en sentit decreixent formant una espiral al voltat del Memorial, que s'alçarà on hi havia les Torres Bessones. Els vestíbuls dels edificis s'han modificat per integrar-los a peu de carrer i adaptar-los a les estrictes mesures de seguretat. Silvertein assegura a aquest diari que els edificis "seran els més segurs dels EUA".

De les tres, la torre més alta serà la dissenyada per Foster. Un edifici sostenible de 79 pisos, amb passadissos en forma de creu per accedir a les escales des de qualsevol lloc i ascensors exteriors. L'element més emblemàtic és el sostre coronat per quatre diamants gegants que il·luminaran el nou perfil de la ciutat. "És un disseny molt simple i racional que el fa més elegant", diu Jeliffe. La seguirà en alçada la torre 3, amb 71 pisos i un vestíbul transparent on Rogers ha previst projectar imatges que es veuran des del carrer, mentre que el més característic de la torre 4, de 64 pisos, és un mur de granit negre que reflectirà el Memorial. Després, caldrà omplir-los d'oficines i demostrar que la part baixa de Manhattan no ha mort, com molts creien fa sis anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.