Cultura

Un documental sobre Lluís Llach guanya la primera edició del Premi Memorial Democràtic al Festival Memorimage de Reus

La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, ha lliurat aquest dissabte el primer guardó que el Memorial Democràtic atorga a pel·lícules i documentals que recuperen la memòria històrica de Catalunya del festival de Cinema Memorimage Reus-Films d'avui amb imatges d'ahir.

El documental Lluís Llach, revolta permanent s'ha emportat el premi, de 6.000 euros, com el treball presentat que millor aborda la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia contra el franquisme en el períodes històric comprès entre la II República i la Transició. El premi, amb què es vol fomentar la producció audiovisual històrica, l'ha instituït el Departament d'Interior.

El treball dirigit per Lluís Danès se centra en els fets del tres de març de 1976 a Vitòria, en què en el transcurs d'una assemblea de treballadors, l'actuació policial va causar cinc morts i més de cent ferits de bala. Aquella mateixa nit, Llach va compondre la cançó 'Campanades a morts'. Ara, trenta anys més tard, Lluís Llach va tornar a Vitòria per interpretar-la en un concert multitudinari en record de les víctimes d'aquells fets. Lluís Llach, la revolta permanent és la història d'una cançó, el relat dels fets que la van inspirar i el retrat de la persona que la va escriure.

El jurat ha escollit com a finalistes dos treballs dedicats als bombardejos sobre la població civil durant la guerra, 'La canalla(da) de Sant Felip Neri' i 'El braç de les fúries', que també han rebut el suport de la DG de la Memòria Democràtica. 'La canalla(da) de Sant Felip Neri', dirigit per Pablo Tulián i Nicolás Escobar, recull testimonis de l'atac aeri que el matí del 30 de gener de 1938 va provocar la mort de 42 civils, majoritàriament nens, a l'església barcelonina de San Felip Neri. 'El braç de les fúries', de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda, narra alguns dels atacs aeris que va sofrir la ciutat de Lleida.

La Generalitat pretén fomentar la creació de productes audiovisuals inspirats en la història recent de Catalunya, amb la utilització d'imatges d'arxius.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.