cultura

La contra

Patrimoni de casa

Una desena de municipis del Maresme participen aquest cap de setmana vinent en les Jornades Europees del Patrimoni donant a conèixer el seu llegat històric més preuat

Les Jornades Europees del Patrimoni són, en la definició més planera, una bona oportunitat de resoldre aquell desconeixement que la majoria de nosaltres té del llegat històric dels nostres municipis. O de la comarca, com és el cas. Els dies 24, 25 i 26 de setembre una desena de poblacions del Maresme mantenen amb tossuderia i il·lusió un programa d'activitats adreçades als ciutadans perquè descobreixin, sovint amb franca admiració, que ric que arriba a ser el patrimoni acumulat amb els anys o amb els segles. L'oferta d'aquesta edició la integren restes romanes, castells, passat de la indústria tèxtil, puntes de coixí, inauguracions de museus i rutes de torres de guaita, entre d'altres. A Arenys de Mar, el Museu Marès de la Punta mostra Una vida de batik, una exposició sobre aquesta tècnica artesanal de teixits destinats a l'alta societat indonèsia, que es complementarà amb un taller pràctic. La iniciativa d'Argentona recull els fruits d'un munt d'anys de feina: una visita guiada al primer tram de la via romana de Parpers que ha estat recuperada i que mostra la importància d'aquest camí que unia el Vallès Oriental amb el Maresme.

Cabrils aprofita el diumenge dia 26 per fer la inauguració oficial del seu museu arxiu, i Calella convida els visitants a endinsar-se sota terra per retrobar un passat recent, el del refugi antiaeri recuperat fa pocs mesos al Parc Dalmau, on centenars de veïns van buscar acollida quan la ciutat era bombardejada. El Masnou, d'altra banda, ofereix l'oportunitat de conèixer l'antic sistema de proveïment d'aigua al municipi, amb l'accés a alguna de les galeries de la mina Can Malet. Pel que fa a Mataró, la capital del Maresme és la població que ofereix un nombre més elevat d'activitats per triar durant les Jornades Europees del Patrimoni. En aquest sentit, hi ha visites guiades al clos arqueològic de Torre Llauder, al magnífic conjunt dels Dolors a la basílica de Santa Maria i als edificis de la ciutat que integren el llegat modernista, amb una especial significació de l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch.

Una visita amb guia –l'historiador Jesús Rodríguez– al castell i una passejada comentada fins al forn de calç de Can Borrell, al barri de Sant Genís, són les dues propostes que posa sobre la taula Palafolls. Santa Susanna es vesteix de gala per presentar la ruta de les torres de guaita i la presentació oficial del Mapa de Patrimoni Cultural i Natural de Santa Susanna, entre altres activitats, i finalment Vilassar de Dalt organitza les primeres Jornades sobre Industrialització Tèxtil al Maresme i la conferència Paratges amb història. El patrimoni arqueològic del Parc de la Serralada Litoral. Com veieu, una oferta prou atractiva perquè tothom hi trobi el seu acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

El 25è Mercadisc guixolenc, fira de col·leccionistes musicals, diumenge

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El museu que recupera l’art de la censura soviètica

Nukus (Uzbekistan)
CRÒNICA

Amors còsmics a Tàrrega, de nou

COMUNICACIÓ

Un nou concurs musical i el retorn dels Òscars, entre les novetats del 3Cat

SANT JOAN DESPÍ

El Truffaut estrena temporada amb un cicle d'Alfred Hitchcock

GIRONA
MÚSICA

Cancel·len el festival Reggus d’aquest cap de setmana per la pluja

REUS
Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

Capellades

L’Ajuntament rep en cessió ‘Retrat de Miquel Oliva Vilar’, de Ricard Guinó

GIRONA
Jordi Savall
Músic

“La música és el camí més curt per dialogar amb altres cultures”

Bellaterra