Cultura

Imatges d'ahir per a films d'avui

Reus és la seu del Memorimage, l'únic festival del món dedicat al cinema elaborat amb imatges d'arxiu

El certamen se centra enguany en els documentals i no inclou cap film de ficció

El film israelià A Film Unfinished, un documental que indaga en el rerefons d'una misteriosa pel·lícula de propaganda nazi que es va filmar al gueto de Varsòvia, inaugurarà el 10 de novembre la cinquena edició del festival Memorimage, que projectarà durant tres dies a Reus les millors pel·lícules internacionals que incorporen imatges d'arxiu en la seva realització. Seran 21 les pel·lícules, totes documentals, que competiran en el certamen, l'únic de les seves característiques que hi ha al món. A banda del documental inaugural, la productora barcelonina Paral·lel 40, que coorganitza des de l'any passat el festival amb l'Ajuntament de Reus, ha seleccionat 20 produccions més de diverses nacionalitats, com la islandesa Dreamland, un documental sobre l'explotació dels recursos naturals a Islàndia; la suïssa Hugo Pratt in Africa, que tracta de la personalitat del creador del Corto Maltès; la també israeliana Jaffa, the Orange's Clockwork, que narra la història del fruit que durant anys va agermanar àrabs i jueus; i La isla. Archivos de una tragedia, una producció alemanya que aprofundeix en el genocidi d'indígenes que va assolar la Guatemala de finals del segle XX. Les produccions catalanes polaritzen la representació de l'Estat espanyol al festival, amb títols com Barcelona, abans que el temps ho esborri, de Mireia Ros;La noche que no acaba, d'Isaki Lacuesta; o l'estrena d'El Papus, anatomia d'un atemptat, de David Fernández de Castro, que tracta de l'atemptat que hi va haver contra la revista satírica l'any 1977. El jurat del festival el presidirà el documentalista danès Tue Steen Müller.

Produccions locals

El Memorimage recupera enguany una secció dedicada a les produccions locals, després de les crítiques que va rebre l'any passat per haver suprimit la participació de les pel·lícules dels creadors de les comarques tarragonines. Així, sota l'epígraf Memori Reus, s'aplegaran les pel·lícules reusenques AKA, família nuclear, de Marc Igual; Festa major de Reus. La memòria d'un poble, de Jesús Llungueras; Reus als anys 40. Records d'una ciutat, de Pedro Nogales; i Whiskyn's. Tres-cents seixanta graus, de David Fernàndez. També competiran en la mateixa secció la producció cambrilenca Francesc Vidal i Barraquer: coherència i exili, de Josep M. Pagès; i La II República a la Selva del Camp, de Quim Masdeu. El festival també ha organitzat un complet programa d'activitats paral·leles i ha confirmat l'assistència dels directors o membres de l'equip de producció de les pel·lícules que participaran en la secció oficial. El pressupost d'organització del festival és de 120.000 euros, el mateix que l'any passat. Paral·lel 40 organitza des de l'any passat el certamen, després que l'Ajuntament de Reus decidís dotar-lo d'una estructura més professional que en permetés la projecció internacional. El Memorimage el va crear l'any 2006 l'associació Cinema-rescat. L'edició d'enguany estarà dedicada a la memòria d'Anton Giménez, fundador del festival i director de les tres primeres edicions, que va morir el mes de maig passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.