La contra
Barata un cabàs de patates
El museu del Mas de Barberans és el marc d'una exposició sobre l'intercanvi de productes de pauma per productes alimentaris, una pràctica molt estesa durant la postguerra
L'intercanvi de productes, que ara es torna a posar de moda com una crítica al consumisme i al capitalisme actuals, va ser una pràctica molt habitual en les societats preindustrials, i en el cas de les Terres de l'Ebre va tindre una punta important durant l'època de postguerra, en la qual escassejaven els diners i el menjar. El Museu de la Pauma del Mas de Barberans és el marc des del 22 d'octubre i fins a finals d'any d'una exposició, Cabassos barata pataques, que analitza l'intercanvi de productes de pauma per productes alimentaris. Una pràctica que curiosament es va allargar fins ben entrats els anys setanta. “En principi creiem que els productors d'objectes de pauma del Mas només barataven a quatre pobles: Alcanar, la Sénia, Ulldecona i Santa Bàrbara, i ens hem trobat que anaven a 40 pobles de sis comarques diferents”, explica la historiadora Pepa Subirats, responsable de bona part del treball de recerca en què es basa la mostra. Així els productors de pauma del Mas podien estar més d'un dia fora de casa quan sortien a baratar. El camí llarg recorria bona part dels pobles dels Ports i del Maestrat. “Vaig sortir del Mas amb les espardenyes noves i quan vaig tornar ja no en quedaven”, diu textualment la cita d'un dels testimonis entrevistats, el que il·lustra també la duresa de les condicions en què es movien ja que sovint anaven a peu o en matxo.
En total s'han entrevistat 36 informants –21 productors de llata i 15 compradors–. “Hem procurat que n'hi haguessen dos per cadascuna de les comarques on es baratava”, argumenta Subirats. En els anys difícils de la postguerra la gent s'“espavilava” com podia i canviava un cabàs nou per la quantitat de patates que hi cabien. De fet, les patates i les garrofes –dos cabassos plens per un de buit– eren els intercanvis més habituals, però també es barataven altres productes com ara massanes, figues, mel, vi o fins i tot llençols i soles de sabates.
Puntualment aquesta exposició sortirà demà del Museu de la Pauma del Mas per instal·lar-se a la Sala Ramon Calvo de Deltebre, on demà dissabte se celebrarà la IX Jornada d'Etnologia a les Terres de l'Ebre, enguany centrada en l'Ebre com a cruïlla de comunicacions. En aquesta jornada els camins de baratar tindran també la seua presència en forma de comunicació, juntament amb el Carrilet de la Cava o els camins de sirga del riu.