Cultura

Fortalesa ibèrica

Vint-i-cinc anys d'excavacions deixen al descobert als Vilars 40 cases, carrers, 14 torres i dos fossats

Ara fa uns 2.800 anys, un grup d'homes i dones va decidir instal·lar-se enmig dels aleshores boscos frondosos de l'actual Arbeca, a la comarca de les Garrigues. Era el final de l'edat del bronze i s'encetava la del ferro. El jaciment dels Vilars fa 25 anys que s'excava i les successives campanyes arqueològiques del grup d'investigacions prehistòriques de la Universitat de Lleida han evidenciat que es tracta d'un recinte “excepcional, per entendre la transició d'aquestes cultures cap a la ibèrica”, afirma el catedràtic Emili Junyent.

Durant 400 anys van viure en aquesta fortalesa unes cent cinquanta persones. “Hi ha elements singulars, com ara un camp frisó per protegir-se d'atacs sobtats, que va ser substituït més tard per un fossat únic en el món ibèric”. També és original la troballa de fins a quinze fetus de cavall, colgats sota alguns dels paviments de la quarantena de cases descobertes. “Els ibers rendien culte a déus –no sabem quins– i el ritual dels cavalls era probablement per demanar protecció”. La ciutadella té una muralla de 6 metres d'ample, 14 torres i doble fossat, amb un pou central, un carrer perimetral, així com diversos d'interiors, i tres portes d'accés de diferents èpoques. “Fins ara es creia que els ibers no usaven tècniques d'assalt i lluitaven a camp obert, però els Vilars mostra una estructura defensiva de 2 hectàrees, que no es coneix a altres llocs”. Aquest estiu s'han fet diverses troballes, com ara un penjoll en forma de boc (s. VI aC). Encara queda feina d'excavació al recinte interior i falta trobar la probable necròpolis. L'Ajuntament d'Arbeca i la Generalitat hi invertiran ara per consolidar les diferents estructures i millorar les condicions de visita del jaciment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.