El món casteller fa pinya entorn de la declaració
Valls, el bressol dels castells, viu amb intensitat una distinció que sent com a seva
L'eufòria es trasllada a un món casteller que veu com els valors socials que promou han estat premiats
Si en algun lloc es va viure amb més intensitat la nominació dels castells com a patrimoni de la humanitat, aquest va ser la plaça del Blat de Valls. Si ja de bon matí era el tema estel·lar de conversa a la ciutat bressol dels castells, al migdia van ser molts els que es van reunir en un lloc tan significatiu pel fet casteller com la plaça del Blat per restar expectants al que passava a Nairobi. L'opinió a plaça no podia ser més unànime: tothom es mostrava orgullós que els seus Xiquets no només fossin un referent nacional, sinó que assolissin tota la projecció internacional que proporcionava la declaració de la Unesco. Així, la plaça va saltar d'alegria quan els representants declaraven en veu alta que els castells reunien tots els requisits. Pilars, globus, petards i les declaracions des de la tarima dels representants de les dues colles van acompanyar aquest moment històric. Fins i tot, ahir semblava que les dues colles s'havien declarat una treva i es complementaven a la perfecció. La primera en parlar va ser la cap de colla de la Joves, l'Helena Llagostera, que va mostrar-se ben orgullosa de la denominació i va destacar els valors dels castells, com “la igualtat, la integració, el respecte i el treball en equip” que l'organisme internacional ha volgut valorar. Per la Colla Vella va parlar el seu president, Josep Solé, que va voler dedicar la fita d'ahir a “tots els nostres avantpassats, als Xiquets de Valls, que des del seu origen, han fet realitat aquest reconeixement”. Enmig de l'eufòria dels presents, desenes de mitjans i periodistes d'arreu de l'Estat, que fins ahir no s'havien deixat veure per cap plaça, feien cua per prendre declaracions a presidents, caps de colla i qualsevol casteller que es posés al davant. Un dels temes estel·lars va ser la seguretat dels més petits. Helena Llagostera, però, no va deixar cap lloc al dubte i va etzibar en castellà un: “Tinc quatre fills i tots van als castells, si hi hagués un gran risc, no els deixaria pujar”. Amb d'aquestes insinuacions, molts dels presents a plaça també van veure aquesta declaració com una forma de protegir els castells i blindar-los de “possibles futurs atacs polítics”. Mentre els més veterans s'emocionaven amb aquesta declaració, els més escèptics, sobretot els castellers més joves, es preguntaven: “Està molt bé, però i això en què ens beneficia”?.
Una bona resposta la tenia el gerent de la Coordinadora de Colles, en Guillermo Soler, també present a plaça, que ho veia com una oportunitat per explicar què són els castells a tot el món, però també a Catalunya. Per Soler, els castells encarnen a la perfecció els valors de la Unesco i són el viu exemple “d'elements locals amb valors universals”. Aquesta declaració, a més, serveix per dotar de prestigi social els castells, a més dels efectes positius que s'han notat el darrer any, com “una major vitalitat del món casteller i més presència als mitjans”.
Satisfacció a l'epicentre
Més enllà de Valls, l'origen, places com Torredembarra, Altafulla, el Catllar, la Bisbal, el Vendrell, Vilafranca o la mateixa Tarragona, comparteixen la passió castellera que es viu en la denominada zona tradicional.
Les reaccions no van tardar a arribar des de la capital d'aquest territori, on també es va seguir la cerimònia en directe. El cap de colla de la Jove de Tarragona, Jordi Crespo, apuntava a unes autoritats públiques que hauran de “valorar més un fet casteller que fins ara no havia tingut prou suport”. Els Xiquets de Tarragona, en boca del seu president Manel Nadal, destacaven la importància dels valors que representen els castells i el fet que cada dia “siguin més segurs amb tota l'aposta que s'està fent per maximitzar la seguretat dia a dia”.
Molt importants també eren les declaracions des de l'Alt Penedès, amb una colla que actualment lidera el panorama casteller: els Castellers de Vilafranca. El seu president,, Miquel Ferret, va celebrar ahir la notícia que, per ell, suposa la confirmació de la internacionalització dels castells. Ferret també va recordar la gran tasca que “els verds han fet sempre per portar els castells més enllà de Catalunya, amb projectes pioners com el de Xile”. Per celebrar aquest reconeixement, els de Cal Figarot han organitzat dijous a les vuit del vespre un acte festiu davant de l'ajuntament vilafranquí.
Passió de nova fornada
La d'ahir no és l'única revolució que ha viscut el món casteller. Les darreres dècades del segle passat, el fet casteller va sortir del niu de la zona tradicional i es va expandir cap al nord, amb colles com els Minyons de Terrassa, que van saber innovar mentre es feien un lloc entre les grans colles. Amb aquest bagatge, els Minyons de Terrassa van rebre la notícia amb satisfacció i ben enfeinats preparant la seva diada de diumenge i sent una de les poques colles que ha pogut celebrar la declaració d'ahir encara en actiu.
Per Pep Forn, president de la colla terrassenca, la declaració de la Unesco “és un reconeixement i un estímul”, que espera que ajudi bàsicament a les colles noves i amb recursos precaris. Alhora, desitja que la notícia augmenti l'interès dels ajuntaments, ja que recorda que “Minyons va a perdre diners en la meitat de les seves actuacions”. Tot plegat perquè està “fora de l'àmbit tradicional”.
Des de Mataró, un altre exemple del creixement i la consolidació d'una colla capdavantera fora de l'àmbit estricte del Camp de Tarragona i el Penedès, el cap de colla dels Capgrossos, Lluís Feliu, es va mostrar molt satisfet per la notícia. “Feia temps que amb la candidatura teníem possibilitats, però la confirmació oficial és una molt bona notícia pel món casteller”. Els de la camisa blau marí no descarta celebrar la declaració de la Unesco afegint-se a la festa grossa dels castellers que dissabte es farà a Barcelona.
Justament a la capital del país, els castellers de la ciutat i els de Sants, celebraven col·lectivament la notícia en els assajos respectius als locals socials, poques hores després de conèixer-se. Montse Rafí, presidenta dels Castellers de Sants, afirma que els membres de la colla estan “satisfets i orgullosos d'una declaració que la majoria estàvem convençuts que s'aconseguiria perquè els castells transmeten uns valors humans i un model social d'integració i treball col·lectius”. Eduard París, cap de colla dels Castellers de Barcelona, comparteix l'alegria pel reconeixement del fet casteller: “Es reconeixen els mèrits dels castell, valors com la col·laboració, el treball col·lectiu o l'esperit de superació. Als castells, ens aixequem i fem pinya”.
Justament a Barcelona se celebrarà, dissabte a la tarda, una gran festa de celebració organitzada per la Comissió Castelles Patrimoni de la Humanitat a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm amb els grups Teràpia de Shock i Lax'n'Busto. El motiu, més que mai, s'ho val.