Cultura

Mendoza i la Guerra Civil

Ja estan a la venda les novel·les guanyadores del premi Planeta 2010. Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943) va ser distingit amb el guardó gràcies a la seva particular aproximació a la Guerra Civil, en què atorga el protagonisme a un anglès i desvia la seva mirada literària de Barcelona a Madrid. Riña de gatos. Madrid 1936 és una història protagonitzada per Anthony Whitelands, un expert en art que el març de 1936 viatja a la capital espanyola per taxar un quadre i descobreix un Velázquez inèdit. “És un home neutral, conservador i molt britànic, que es veu immers en una conspiració a moltes bandes”, indica l'autor. El llibre recull ficció i realitat, i un dels personatges reals amb qui coincidirà el protagonista és el mateix José Antonio Primo de Rivera. Mendoza explica que volia mostrar la vida diària a Madrid en les setmanes prèvies a la guerra, i ha utilitzat documentació de l'època perquè l'entorn en què es mou Whitelands fos al més verídic possible.

L'obra finalista del Planeta és El tiempo mientras tanto, de la periodista Carmen Amoraga (Picanya, Horta Sud, 1969), que reflexiona sobre el desconeixement entre membres de la mateixa família a partir d'una noia en coma per un accident de cotxe, que desencalla la mala relació mare-filla. “Mirem els pares com a tals però no hi veiem la dimensió humana i sentimental”, opina l'autora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.