cultura

La contra

Castellar, capital del pessebrisme

La vila rep fins al 16 de gener la XIII Biennal del Pessebre Català, un conjunt de mostres que inclou diorames de tot el territori, nous llenguatges i un paisatge de gran dimensions

Castellar del Vallès té una tradició pessebrista molt arrelada. Fa 60 anys que un grup d'artistes locals va decidir reunir en una exposició, per primera vegada, les seves creacions sobre Nadal; i en un total de 67 ocasions s'ha premiat el millor pessebre de la vila –el jurat va passant casa per casa– a través d'un concurs. L'any 1985, quan es va fundar la Federació Catalana de Pessebristes, el castellarenc grup de la Capella de Montserrat va ser un dels artífexs de la seva gestació; i el municipi, tant el 1970 com el 1995, va ser la seu de la Trobada de Pessebristes de Catalunya. Quedava pendent, però, l'organització d'un altre gran esdeveniment, la Biennal del Pessebre Català, la 13a edició de la qual aquest any arriba a la localitat amb un valor afegit, i és que desafia les dimensions, les èpoques, els llenguatges i les tendències.

“La biennal, de manera estricta, és l'exposició de 50 diorames de tot Catalunya que es pot veure a l'església de Sant Esteve. Nosaltres, però, volíem anar una mica més enllà, i per això es pot dir que tenim sis exposicions en una”. Enric Benavent, president del Grup Pessebrista de Castellar, es considera “particularment preocupat” per l'adaptació dels pessebres al segle XXI, i per això es mostra orgullós de la mostra sobre llenguatges nous que es pot veure a la primera planta del local de la capella de Montserrat: “Hi ha pessebres fets amb cartró doblegat; d'estètica minimalista; amb un missatge social clar, ja que els Reis no poden arribar a Betlem per la presència del mur de Palestina; o que expressen la multiculturalitat de les tres religions monoteistes”. Tot i això, la tradició també és ben representada en el conjunt d'exposicions que es poden veure a Castellar tots els dissabtes, diumenges i festius –també avui– que hi haurà fins al 16 de gener.

A la planta baixa de la capella de Montserrat, com cada any, s'exposen els 15 diorames creats durant els últims mesos pel grup local; i al mercat municipal s'hi pot veure un pessebre de grans dimensions que està ambientat en l'aspecte de tres masies castellarenques –Can Padró, Can Cadafalch i Castellar Vell– durant el segle XIX. “De moment ha tingut una gran acceptació perquè la gent fa fotografies i les ensenya als seus fills”, explica Benavent sobre aquesta última mostra, en espera que la màxima afluència a la resta d'espais coincideixi amb l'inici de les festes: “Esperem gent de tot Catalunya, d'Espanya i fins i tot d'Europa. Dilluns ens van venir a veure pessebristes de Baviera; més endavant ho faran uns italians, i demà vindrà una televisió francesa”. En part, l'expectació també és motivada per una mostra de pessebrisme escrit i retratat, en què s'insisteix que el món del pessebre sobrepassa els àmbits artístic i religiós. La sisena exposició serà virtual, i permetrà que tothom qui ho desitgi pugui mostrar el seu pessebre a través del web www.biennaldelpessebre.cat. Ahir a la tarda ja es podien veure 228 fotografies, amb algunes aportacions arribades des de Portugal o des d'Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.