Pedres de Torroella mogudes
L'associació Gent del Ter del municipi descobreix el canvi de lloc d'algunes pedres, on destaca un larari romà
Les obres de l'arxiu a Can Mach fan que es recordi que les peces de la finca ara són al palau
La construcció de l'arxiu municipal de Torroella de Montgrí a Can Mach, al nucli antic de la vila, va posar una altra vegada d'actualitat el fet que algunes de les peces importants d'aquella casa van ser adquirides pel comte de Torroella abans de la Guerra Civil i es van col·locar al palau del mirador, que en aquella època s'estava reformant. Són el portal adovellat de l'entrada, que ara és la porta principal d'entrada a l'actual hotel Palau lo Mirador; una porta renaixentista amb columnes, que hi ha dins l'immoble, i la finestra renaixentista que actualment fa de capella, que es pot veure al mateix passeig de l'Església. “és una peça extraordinària”, va explica l'investigador Joan Badia.
Arran del coneixement d'aquest trasllat de peces arquitectòniques, l'associació torroellenca Gent del Ter va decidir indagar sobre altres elements del nucli urbà de la vila que hagin canviat de lloc o provinguin d'un altre poble. I, sota la supervisió del difusor i preservador del patrimoni cultural, Joan Badia Homs, que és membre de l'entitat, es va aconseguir fer una relació d'altres peces que han canviat de lloc. Badia va explicar que de les troballes, per les quals es va fer un recorregut històric la setmana passada sota el nom de Les pedres que caminen, en passaran la informació a l'Ajuntament perquè en tingui coneixement.
La peça més extraordinària que s'ha descobert ha estat , sens dubte, la d'un larari –una espècie de capelleta que usaven els romans per posar-hi els seus déus a casa seva– a la botiga de llaminadures del carrer Major, fet amb pedra del Montgrí. Badia creu que va ser portada d'alguna vil·la romana de la zona, ja que segons van explicar els propietaris del comerç, era una pedra que hi havia al mas de l'àvia.
A la paret del número 53 del carrer dels Dolors hi apareix una gàrgola en forma d'home, en què amb les mans s'aguanta la boca oberta. Una altra peça superposada és la finestra renaixentista que hi ha al lateral de la biblioteca municipal. Era en una casa del carrer Figueres, que es va enderrocar el 1996, i l'Ajuntament, després de ser avisat pel propi Badia, va decidir recuperar-la i va acordar posar-la a la nova biblioteca.
Més extraordinària és la finestra gòtica o renaixentista, on hi ha, a sota un relleu en què apareix un home pouant a can Comas o Pla. Se sap que la finestra, que ja és veu que no és de Torroella perquè no està feta amb pedra del Montgrí, era de can Pous d'Ullastret. Badia sospita que va arribar a Torroella abans de la Guerra Civil, seguint la línia de Can Mach.
També prové d'un altre edifici la porta del lateral de la capella de Sant Antoni, que s'hi va posar durant els anys 80 del segle XX per facilitar l'accés al recinte municipal. I, a casa Pastors, antiga seu del museu local, hi ha encara diverses peces provinents de l'antiga església del convent dels Agustins del municipi. També hi ha l'entrada d'una casa del carrer Cancell amb una llinda fent de lateral.