Cultura

Crítica

cinema

Un altre ciclista mort

El cinema argentí, com l'espanyol, no té terme mitjà. O bé hi ha cineastes com Lisandro Alonso o Matías Piñeiro, d'una rigorosa sofisticació i una autoexigència ferotge, o bé professionals rutinaris i acadèmics com Juan José Campanella o Carlos Sorín. En els darrers anys, entitats com ara la Universitat del Cinema de Buenos Aires o el festival de cinema independent Bafici han donat a conèixer un grapat de nous realitzadors entre els quals hi ha de tot, des de la pretensiositat més extrema fins a la inventiva més admirable. Potser es pot parlar ja d'un nou cinema argentí, però en aquest cas no serà Miguel Cohan un dels seus integrants: Sin retorno, el seu primer llargmetratge, és una pel·lícula absolutament desorientada.

L'inici sembla un homenatge a Muerte de un ciclista, que curiosament una altra cineasta argentina ja va utilitzar com a punt de partida d'una de les seves pel·lícules; La mujer rubia, de Lucrecia Martel, volia ser una indagació en les misèries de la burgesia del país a partir d'un enfocament proper a Antonioni, però sense el seu estil enigmàtic. I per manca d'enigmes, pel fet d'acudir constantment a l'evidència i als llocs comuns, és pel que es caracteritza precisament Sin retorno, que vol ser alhora un thriller metafísic i una crònica social, la història d'un cas criminal i la d'una venjança, i només arriba a un munt de situacions que s'acumulen en una trama atropellada i amb massa esdeveniments per aprofundir en cap. Potser alguns hi trobaran allò que se'n diu “un mosaic social” de l'Argentina actual. Jo només hi veig una cortina de fum per amagar un munt de mancances.

Sin retorno
Director: Miguel Cohan. Intèrprets: Leonardo Sbaraglia, Federico Luppi.
Argentina-Estat espanyol, 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.