cultura

Carpe diem

Seda tocant la pell

Rosa Esteva firma els seus vestits amb el nom de Cortana en record de la seva àvia. Són sensuals, cuidats, fluids, naturals... un luxe bohemi que apassiona les actrius catalanes. Laia Marull i Nora Navas duien roba seva als Goya i l'estilista de Shakira se n'ha endut unes quantes peces. Estrena botiga a Barcelona. Viu un bon moment.

Rosa Esteva no ve de família vinculada al tèxtil però ja de ben petita li agradava vestir la seva mare, acompanyar gent a comprar roba, imaginar dissenys… I obrir vestidors. “És fascinant remenar en els armaris dels altres, no trobes?”, confessa dins la botiga que ha obert al carrer Provença de Barcelona. Un espai blanc, molt blanc, on els vestits monocolors amb mil i una tonalitats d'aquesta mallorquina de 36 anys pengen del sostre com si fossin peces d'art contemporani exposades a Arco.

És una manera més de marcar el seu estil personal, el desig d'allunyar-se de tendències. “És clar que amb el temps m'he tornat més comercial perquè no es pot fantasiejar i prou, a la dona se l'ha de vestir i fer que senti maca”.

Can Cortana. Té deu anys d'experiència al capdavant de la firma que va crear recuperant el nom de la casa de l'àvia, Can Cortana, i que ha tirat endavant assumint tant la part creativa com l'empresarial. Fabrica a Catalunya i ja ha aconseguit una clientela fixa que li permet navegar bé en temps de crisi. Va començar amb un local al Born, després va obrir a Palma i Madrid i ara ja té una botiga de referència a la zona noble de la ciutat, un lloc molt transitat que li aporta noves clientes. Les de sempre li són fidels –“M'adreço a una dona que no necessita vestir de marca per sentir-se segura, que vol coses originals i boniques”– i en té de tota mena. Des d'empresàries a actrius, escriptores o cantants.

De models a reines. Els seus vestits despullats d'ostentació i brillantors busquen l'atractiu en la naturalitat. Fluids, sensuals, càlids, amb teixits d'excel·lent qualitat, que van de la seda al caixmir, representen un estil bohemi chic que lliga perfectament amb la mentalitat discreta catalana. No és casualitat que moltes actrius del país hi recorrin. Carme Elies, “una dona elegantíssima”, vestia de Cortana quan va recollir el Goya per Camino. Diumenge duien vestits seus quan van rebre premis Goya per Pa negre Nora Navas, amb un model pensat exclusivament per a ella, i Laia Marull. També Elena Ochoa va optar per un vestit Cortana discret i negre (el color que prefereix Norman Foster). Va descobrir la firma a Madrid, com Christy Turlington o la mateixa reina Sofia, que curiosament va comprar un munt de peces sofisticades que mai li hem vist en públic.

Núvies amb vel? Ariadna Gil, la dona de Paul Auster, Judit Mascó, Sílvia Abril i Susanna Griso són alguns altres dels noms que confien en Esteva, que ara també crea delicades joies i sabates de ball amb taló. “No he anat a buscar ningú, m'han trobat”, diu amb un suau accent illenc malgrat que fa molt que viu a Barcelona. L'amor la reté a gust a la ciutat des d'on ja pensa a expandir-se a Europa. La seva roba no és només de nit. Els jerseis són suaus com la pell de préssec i els dissenys de núvia (“ningú vol anar de núvia però al final totes surten amb vel'', riu) són ideals per casar-se a Eivissa. Una illa on qui sap si aquest estiu veurem Shakira amb un vestit gairebé transparent de tul que s'ha endut la seva estilista. O serà per ballar el waka waka en la intimitat d'algun àtic del carrer Muntaner?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.