NATXO TARRÉS
GUITARRISTA I VOCALISTA DE GOSSOS. PROMOU LA PRIMERA EDICIÓ DEL FESTIVAL DE LES ARTS
«La crisi és una oportunitat per millorar»
Com se'ls va acudir la idea d'aquest festival artístic?
–«Estàvem conversant amb un parell d'amics, una mica tips de la visió que tots els mitjans transmeten de la crisi. I no ens ho empassàvem. En comptes de cercar solucions als problemes del model capitalista, els governs hi han posat pegats. I en lloc d'exigir dimissions i, fins i tot, responsabilitats penals al sector bancari, les grans institucions financeres reben ajudes econòmiques. Volem que aquestes informacions arribin a tothom, i sumar esforços per començar a resoldre problemes.»
–I els artistes són el «ganxo» per aplegar gent...
–«També. La música és més protagonista, potser, perquè és l'expressió cultural que arrossega més gent. Però, sobretot, calia implicar tota mena d'artistes per la seva actitud creativa, que convida a reflexionar, provoca i sovint ha estat el detonant de noves idees.»
–El manifest demana prendre's la crisi de manera positiva. «Siguem el canvi que volem.»
–«És un crit positiu, pensant en la gent del carrer, que és qui sempre acaba pagant els plats trencats. Hem d'entomar la crisi com una oportunitat de millorar, un moment per posar nous estímuls sobre la taula i treballar en xarxa, cooperativament i a escala local. Al llarg de la història hem hagut de superar moltes crisis. I sovint, si demanes una alternativa al capitalisme et titllen de comunista, de radical o d'antisistema. Hi ha moltes gradacions i possibilitats intermèdies per canviar el sistema.»
–Per què han triat el parc de l'Hostal del Fum, a Palau-solità?
–«Forma part de l'espai agrari de Gallecs, que ha estat sempre un símbol de l'activisme social i de moviments com l'ecologisme o l'oposició a l'agricultura transgènica. És un lloc molt agraït: un espai gran, enmig de la natura, té zones de pícnic...»
–A l'Ajuntament li va semblar bé la idea?
–«Des del moment que els ho vam proposar hi ha hagut bona entesa. Han col·laborat atorgant-nos el permís i un cert suport logístic, però des de l'organització aspirem a ser autosuficients. No els hem demanat cap subvenció.»
–Hi actua el seu grup, Gerard Quintana, La Fura dels Baus... I de franc.
–«Sí, hi muntem tres escenaris que funcionaran alhora amb concerts, actuacions i performances, arts plàstiques. I també hi haurà tallers, àrees de jocs per equips, debats. Tot serà gratuït, i intentarem finançar-nos amb els 2 euros que costarà el got del festival. Tot el menjar i les begudes de les paradetes seran ecològics.»
–Quant de temps han tingut per preparar-ho tot?
–«Un parell de mesos. Vam fer la crida des de la pàgina web i, de fet, no hem penjat cap cartell físic. Tot i això, a mitjan abril vam haver de tancar el cartell perquè ja no ens hi cabien més actuacions. Podríem haver allargat dos dies el festival, amb una fira d'artesania i cultura tradicional, però hem preferit concentrar-ho tot en tretze hores, des del migdia fins a la 1 de la matinada. Apostem per un públic familiar. Allargar la festa de matinada complica l'organització perquè has de preveure serveis de seguretat, etcètera.»
–Quanta gent esperen?
–«Entre 2.000 i 5.000 persones. Però l'objectiu és que quedin contents i aprendre'n per l'any que ve. Fins ara n'estem molt satisfets, de la feina feta, perquè a la comissió organitzadora som només deu persones. Però ens estem plantejant fer activitats tot l'any, com ara xerrades o debats periòdics.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.