La contra
Comencen a restaurar Santiga
L'església de Santa Perpètua, que data del segle X i es va anar ampliant fins a l'edat moderna, tornarà a ser apta per al culte i també tindrà usos culturals i lúdics al novembre
La primera fase de la rehabilitació de l'església de Santiga, a cavall de Santa Perpètua, Sabadell i Polinyà, ha començat aquesta setmana i retornarà al temple les condicions adequades tant per desenvolupar-hi correctament l'ús principal de culte com per fer-la compatible amb altres usos lúdics i culturals, segons el projecte redactat per l'arquitecta Margarita Costa. Representants de l'Ajuntament de Santa Perpètua, de l'Incasòl, de l'empresa adjudicatària de l'obra i de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat van signar el 2 de març l'acte de replanteig. I, segons la regidora d'Urbanisme i Planificació, María Ángeles Sánchez, els treballs duraran nou mesos d'obres i “si no sorgeixen imprevistos un cop s'iniciïn també es recuperarà el campanar de l'església de Santiga i les pintures de la capella de Sant Joan”.
La primera menció del temple apareix en un document datat l'any 983, però, segons l'associació d'Amics de Santiga, segurament va ser modificada o refeta al llarg del segle XII, ja que l'any 1193 va tornar a ser consagrada. Al llarg dels segles va ser sotmesa a successives ampliacions, amb la construcció d'una capella lateral amb absis semicircular al sud a l'època tardoromànica (segles XII i XIII), i fins als segles XVII i XVIII, amb el sobrealçament del campanar, la construcció de la capella del Sant Crist i la volta de canó amb guix de la nau lateral sud.
L'església és propietat del bisbat, però a l'any 2008 en van cedir l'ús al consistori per tal que, conjuntament amb la Generalitat, s'emprengués la rehabilitació. Des del 1999, el temple estava tancat al públic pels problemes estructurals. I, de fet, l'any 2002 una part de la teulada es va esfondrar. Ara, la primera fase de les obres recuperarà els volums i les parts malmeses de l'edifici, tot sanejant i consolidant les antigues estructures i donant solució a les principals deficiències. Un altre dels objectius és que els visitants puguin fer una lectura cronològica de les diferents etapes constructives, i el govern municipal diu que es posarà especial cura en l'estudi de la il·luminació interior. La primitiva capella de Sant Joan també serà reduïda a la seva volumetria original.
La regidora de Cultura, Rosa Rovira, ha afirmat que la rehabilitació de l'església “és un projecte de legislatura” i ha destacat que el mandat acabarà amb l'obra en marxa. Rovira també ha manifestat que els treballs no impossibilitaran fer-hi la Festa de l'Arbre d'Amics de Santiga o l'Aplec de l'Agrupació Sardanista.
L'actuació, pressupostada en 887.000 euros, es finançarà amb fons Feder (50%), l'1% cultural del Departament de Territori i Sostenibilitat (25%) i l'Ajuntament confia que el 25% restant s'aconsegueixi a través d'aportacions d'empreses i particulars a través de les campanya de captació de patrocinadors i de venda de rajoles que continua en marxa.