Cultura

Centenari en perill

La falta d'entesa entre una entitat privada i l'alcalde podria fer suspendre actes de l'homenatge a Miró a Mont-roig

La celebració dels actes d'homenatge a la figura de Joan Miró que l'Ajuntament de Mont-roig del Camp té previst iniciar a l'abril, coincidint amb el centenari de l'arribada del pintor català a la població per curar-se d'una llarga malaltia, està en l'aire. Per fer participar els veïns en l'efemèride, el novembre passat es va aprovar en un ple la constitució d'una comissió ciutadana que treballa en la seva organització i que, com l'alcalde, Fran Morancho, creu que el lloc idoni per realitzar les activitats centrals és l'Església Vella, de titularitat municipal. Aquesta qüestió s'ha convertit en l'arrel del conflicte, ja que a l'església hi ha un centre d'interpretació de l'artista que des de l'any 2006 gestiona l'entitat privada Centre Miró, que es nega a deixar lliure l'emplaçament en no considerar necessari que per fer les activitats del centenari s'hagi de desmantellar l'exposició permanent.

La comissió del centenari, en canvi, argumenta que es requereix tot l'espai per encabir-hi una mostra que es preveu que els cedeixi la Fundació Joan Miró. La idea és que es pogués visitar entre el juny i el setembre i que tingui 25 escultures originals de l'artista, panells explicatius, fotos i els objectes amb què es van crear les obres. El batlle va advertir ahir que a la localitat no es disposa d'altres infraestructures on es podria ubicar l'exposició i va afegir que si el Centre Miró no abandona l'Església Vella s'hauran de tirar enrere altres actes importants. I és que, al seu interior, també s'hi volia celebrar la inauguració del centenari, part d'un seminari i un final de festa amb un espectacle que la companyia Comediants elaboraria per a l'ocasió. Aquesta guerra, a més, pot fer perillar el finançament perquè els patrocinadors no veuen amb bons ulls la polèmica si bé, abans que es desencadenés, el consistori ja havia emparaulat amb patrocinadors un 90% dels 300.000 euros de cost.

Per acabar-ho d'arrodonir, dijous Morancho (PSC) va fer fora de l'executiu local els dos regidors d'ERC i un d'ADMC, i va deixar l'equip de govern en minoria (PSC i PP). El batlle va expulsar els tres edils després que aquests forcessin un ple extraordinari en què juntament amb l'oposició (CiU i Vx+) van aconseguir revocar un acord pres en un ple anterior, en el qual l'Ajuntament rescindia el conveni amb el Centre Miró. Des de la junta de l'entitat es critica que en certa manera se'ls ha apartat de l'organització del centenari, quan feia més d'un any que treballaven en la commemoració i, de fet, abans que el consistori mogués fitxa ja havien creat una comissió del centenari que tenia el suport d'altres entitats del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.