cultura

Muntada rep El Setè Cel

L'escriptor Lluís Muntada va rebre ahir a Salt el premi El Setè Cel, per la novel·la ‘L'elegància del número zero', en un acte en què es va homenatjar Miquel Pairolí

L'elegància del número zero té una potència narrativa que captiva des del començament. Hi ha una gran saviesa en aquesta novel·la”, va dir Albert Rossich com a membre del jurat del premi El Setè Cel a la millor novel·la publicada el 2010, per argumentar l'elecció de l'últim llibre de Lluís Muntada (Riudellots de la Selva, 1964) com a guanyador de la cinquena edició del guardó, dotat amb 3.000 euros, que organitzen l'Ajuntament de Salt i la biblioteca pública Iu Bohigas, on es va lliurar el premi ahir al vespre. Durant l'acte es va homenatjar l'escriptor Miquel Pairolí, recentment desaparegut, que va guanyar el premi El Setè Cel ara fa dos anys amb Cera.

El jurat, presidit per Vicenç Villatoro i completat per Rossich; Miquel Berga; Guillem Terribas; l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i el tinent d'alcalde de Cultura, Robert Fàbregas, com a secretari sense vot, va deliberar a partir dels cinc llibres més votats pels lectors de la biblioteca. En primer lloc, el jurat va desestimar dos dels llibres, Un país de butxaca, de Joan-Daniel Bezsonoff, i Arrels nòmades, de Pius Alibek, per considerar que no són obres de ficció i, per tant, no s'adapten a les bases del premi. El jurat, que aquest any ha hagut de prendre una decisió complicada per la qualitat de les obres finalistes, va lloar també el singular dinamisme de Manual de supervivència, de Jordi Dausà, però finalment es va quedar amb dos únics finalistes: Maletes perdudes, de Jordi Puntí, i L'elegància del número zero, primera novel·la de Lluís Muntada, que amb els seus dos volums de narracions previs, Espirals i Canvi d'agulles, va guanyar també els premis Just Manuel Casero i Mercè Rodoreda respectivament. Muntada, col·laborador d'El Punt, va manifestar el seu agraïment pel premi, subratllant tres motius: “Sóc un autor que necessita aquest tipus de suport, valoro especialment la independència i el criteri del jurat, i aquest premi rubrica també la meva estima per Salt, la ciutat del Talleret i de personatges com ara Miquel Berga, Guillem Terribas, Josep Paulí i la nissaga dels Sunyer. Crec que Salt és actualment un laboratori social i que marcarà molt el termòmetre de la nostra salut democràtica, per eliminar actituds xenòfobes que estan sempre a l'aguait”. Muntada també es va afegir a l'homenatge a Miquel Pairolí, que havia començat prèviament amb la lectura de diversos textos seus, recordant que era “un model de modèstia” i llegint també un fragment d'un correu electrònic que li va enviar Pairolí quan va aparèixer L'elegància del número zero, en el qual lloava la novel·la però l'advertia que no tindria una entrada fàcil en “el nostre univers literari”.

Pairolí i Paulí

L'acte es va obrir amb la lectura de textos de Pairolí. Miquel Berga va triar l'inici de Cera, on es descriu l'enterrament del bisbe Cartañà, i també un dels capítols del dietari Octubre, en què l'escriptor descriu amb profusió de detalls els ocells que veia des de casa seva. També d'Octubre, Guillem Terribas va seleccionar un text molt adequat per a l'ocasió, en què Pairolí evoca el caràcter tan seductor com solitari del seu amic Josep Paulí, fundador de la llibreria El Setè Cel, que dóna nom al premi. El director de la biblioteca infantil i juvenil d'en Massagran, Jordi Artigal, va reivindicar la primera novel·la de Pairolí, El camp de l'ombra, en un article que publicarà La Farga.

L'alcalde, Jaume Torramadé, va dir que El Setè Cel ha de ser reconegut arreu de Catalunya per ajudar a posar Salt en el mapa cultural. “Volem obrir el premi a altres sensibilitats i per això convidarem un regidor del grup que no governa perquè formi part del jurat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.