Celrà rehabilita la torre Desvern
La Comissió de Patrimoni aprova la consolidació de l'estructura de la casa Solterra per 700.000 euros
L'Ajuntament de Celrà rehabilitarà la torre Desvern, o Desbach, romànica, originària del segle XII i amb importants afegits en èpoques posteriors fins que al segle XVIII es va convertir en una masoveria, per tal que serveixi com a dependències municipals. El director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, va explicar ahir que en la darrera reunió de la comissió van donar llum verd al projecte de rehabilitació, en un informe que inclou diverses instruccions per dur a terme l'obra: fer un control arqueològic, la fusta ha de ser d'un tipus i color determinats i no es poden fer cobertes a dos nivells. El projecte preveu, a més de reconstruir la torre, recuperar un pati interior d'estil gòtic, amb finestrals, voltes i arcades.
La comissió també va informar positivament del projecte de rehabilitació estructural dels forjats de la seu dels serveis territorials de Cultura a Girona, la casa Solterra, que tindrà un cost aproximat de 700.000 euros. Baulida va explicar que les obres tindran una durada de nou mesos i es faran en tres fases. L'edifici, del segle XV, va resultar afectat per una plaga de tèrmits, que ha obligat finalment a fer aquesta actuació.
El castell de Montsoriu també va ser un dels temes que es van tractar en la reunió, ja que sobre la taula hi havia el projecte de la quarta fase de rehabilitació d'aquest edifici, en què intervé l'Estat, que hi aporta part del finançament a través de l'1% cultural. L'actuació consisteix a consolidar la part interior del castell, en què algunes filtracions d'aigua malmeten paraments i merlets de l'edifici i en provoquen la seva degradació.
Finalment, la comissió va veure un projecte sobre la construcció d'una línia de fibra òptica entre Banyoles i l'estació de ràdio de Rocacorba, a càrrec de Telefónica, que passa a la vora de la torre de Pujarnol, de Porqueres, un bé catalogat. El promotor no tenia cap obligació de presentar el projecte, però ho va fer, i la comissió el va estudiar i va aconsellar que, en el tram més proper al monument, la línia passés soterrada. Baulida va explicar que en el si de la comissió es va donar continuïtat al debat sobre els entorns protegits, i va instar la direcció general de Patrimoni a delimitar els entorns protegits dels monuments, estudiant cas per cas, sense carregar de feina els municipis, “que ja en tenen prou, de feina”, va dir.