Palera s'equipa per al segle XXI
La rehabilitació del Sant Sepulcre de Beuda com a gran espai polivalent arriba a la fase final
Després d'un any d'obres i d'una inversió superior al milió d'euros, l'antic priorat del Sant Sepulcre de Palera, a Beuda, ha passat de mostrar un aspecte ruïnós a esdevenir un edifici elegant i funcional, destinat a actes culturals i al turisme. Aquesta primavera ja s'haurà completat la recuperació arquitectònica del recinte, així com el seu equipament, i tan sols quedarà pendent l'arranjament de la zona del claustre, on està previst fer-hi també una campanya arqueològica. Una altra cosa serà la posada en servei del complex, ja que caldrà buscar –probablement, amb un concurs– qui es fa càrrec de la concessió. La idea de l'Ajuntament –va afirmar ahir l'alcalde, Josep Serra– és vincular Palera amb la potent oferta turística de Besalú, vila situada a pocs quilòmetres.
A partir d'un projecte de l'arquitecte Lluís Bayona, la reforma ha consistit a condicionar les antigues estances com a sales polivalents, un menjador, una cuina, una botiga de records i, a la part superior, un habitatge per als masovers. El pressupost l'han cobert l'Ajuntament, la Generalitat i la Diputació. La responsable del recinte ara és una fundació, integrada pel consistori, el bisbat i l'ordre dels Cavallers del Sant Sepulcre.
Els primers documents sobre el Sant Sepulcre de Palera es remunten al segle X. Al segle XII s'hi va fundar un priorat benedictí de petites dimensions (hi havia dotze monjos) però de gran influència a la comarca, que a partir del segle XVI va ser regit per religiosos provinents de diversos monestirs. La desamortització del 1835 va suposar la fi de la vida al Sant Sepulcre. Tot i conservar elements medievals, l'estructura actual és una barreja de les nombroses reformes que s'hi han fet al llarg de la història. El temple es va poder conservar en força bones condicions fins a l'actualitat, però la resta es va anar deteriorant progressivament.