En defensa del Zer01
Els promotors del manifest per salvar el Centre de Creació Contemporània d'Olot i el seu director lliuren el manifest a l'Ajuntament i lamenten que no els facin cas
Representants del col·lectiu de persones vinculades a la cultura olotina que ha promogut el manifest de recolzament a l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot, l'Espai Zer01, i al seu director, David Santaeulària, que ha estat acomiadat, van lliurar ahir al matí una còpia a l'Ajuntament i van lamentar que l'equip de govern (CiU) els ignorés. Aquest manifest està signat per personalitats remarcables del món de l'art, la cultura i la política, i els promotors temen que el tancament de l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot sigui el començament perquè vagin tancant altres centres culturals. Entre els adherits destaquen dirigents del Macba, del CCCB, del Conca, de la Fundació Tàpies, de l'Escola d'Art d'Olot, de Latitudes, del Centre d'Art Doña Sofía,i de partits polítics. A l'hora de tancar aquesta edició, hi havia prop de 700 signatures.
L'Ajuntament, avui
Ahir, el regidor de Cultura, Josep Berga, i l'alcalde, Josep Maria Corominas, van remetre a una roda de premsa d'avui. Fonts properes, però, van apuntar que el tancament de l'Espai Zer01 respon al cost i a la retirada d'aportacions foranes i que això en cap cas significa abandonar l'aposta per la creació contemporània. CiU considera excessiu dedicar dues de les tres sales del museu comarcal a aquest tipus de producció, ja que hi ha manca d'espai per a altres exposicions.
1. Una de les funcions de les polítiques culturals és promoure les propostes d'interès reconegut que aporten a la ciutat una dosi important de valor afegit, i que no serien viables des d'una òptica estrictament mercantil; com és el cas de les pràctiques artístiques contemporànies, que promouen l'aparició d'idees innovadores i propostes inèdites.
2. Cal recordar que l'origen d'aquesta àrea sorgí del Pla de Cultura, el qual comptà amb el consens de tots els partits, i que va ser redactat i revisat fa tres anys amb la participació directa de la ciutadania.
3. El paper de la Zer01 no s'ha limitat a ser un espai expositiu marginal, sinó que ha aconseguit consolidar-se com un ens generador d'iniciatives dins del circuit artístic nacional més punter, tal com reconeixen públicament tots els professionals del sector. Un espai que també ha sabut connectar-se i interrelacionar-se amb la xarxa artística internacional i que ha establert col·laboracions amb l'Instituto Cervantes d'Estocolm, la Sala Rekalde de Bilbao, el MUSAC de Leon, el CDAN Huesca o el CGAC de Santiago de Compostel·la, Pavelló de Catalunya de la Biennal de Venècia i el CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
4. Pensem que la gestió d'en David Santaeulària al capdavant de l'Àrea de Creació Contemporània, amb les inversions que hi ha fet l'Ajuntament i altres institucions, juntament amb les aportacions de totes les persones que hi han participat, constitueix un actiu cultural de primera magnitud, que contribueix a la construcció d'Olot com una ciutat avançada i innovadora. Uns valors que, en l'actual context econòmic, cultural i social, cal preservar més que mai. No podem permetre que la nostra ciutat només sigui reconeguda per la història passada, sinó que volem que continuï ocupant un lloc capdavanter entre les ciutats mitjanes de Catalunya.
5. D'altra banda, no es pot obviar el fet objectiu que l'Àrea de Creació Contemporània, més enllà dels serveis que presta als agents artístics i culturals, suposa un valuós element de dinamització econòmica d'altres sectors del teixit productiu local.
6. En les actuals circumstàncies, podem entendre la voluntat d'estalvi i contenció de la despesa, però aquesta voluntat no pot servir de pretext polític per eliminar de soca-rel tota una àrea cultural de trajectòria sens dubte brillant. Una cosa és reduir el pressupost en un determinat percentatge i una altra de ben diferent és suprimir tota l'activitat generada en i des d'aquest àmbit.
Per tot això, demanem a l'Ajuntament d'Olot la disposició al diàleg, per tal de trobar una solució que permeti el manteniment de la línia de treball de l'Àrea de Creació Contemporània a partir d'una major racionalització de la despesa, d'acord amb els requeriments que imposa la situació econòmica actual.
Davant de les informacions que apunten al tancament de l'Àrea de Creació Contemporània d'Olot (Espai Zer01, Sala 15, Beques de creació i comissariat, coproducció amb d'altres centres d'art, etc...) i l'acomiadament del seu director, David Santaeulària, demanem a l'Ajuntament olotí que es repensi aquesta decisió considerant els següents punts:
Junts contra el tancament de centres d'art
L'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya i altres col·lectius de crítics i comissaris d'art estan iniciant contactes per a la creació d'una “taula de seguiment i pressió” a nivell de tot Catalunya per evitar que es tanquin altres centres d'art per les retallades pressupostàries, com ha passat a Olot. Un dels impulsors d'aquesta taula és Valentín Roma, comissari del pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia del 2009, i també hi ha Xavier Antich, president del patronat de la Fundació Tàpies.