cultura

Més Recull que mai

Rodolfo del Hoyo guanya el premi Joaquim Ruyra de novel·la i Jordi Llavina, el Rafel Cornellà. La jove italiana Lucia Pietrelli aconseguix el Benet Ribas de poesia

La cerimònia dels 48ns premis Recull reivindica la figura de l'escriptor Joaquim Ruyra

L'escrip­tor de Santa Coloma de Gra­me­net Rodolfo del Hoyo va gua­nyar ahir el Joa­quim Ruyra, dins els pre­mis Recull 2012, per la novel·la Lle­gir al metro. Es tracta d'un recull de relats breus, amb per­so­nat­ges que s'entre­cre­uen. El nexe d'unió de les diver­ses històries és, segons va deta­llar Del Hoyo, “les per­so­nes que cami­nen cap a si matei­xes”. A par­tir de situ­a­ci­ons traumàtiques –acci­dent, malal­tia, tren­ca­ment fami­liar...– “s'enfron­ten al que es pen­sa­ven que eren”. Del Hoyo, actu­al­ment tècnic de cul­tura a l'Ajun­ta­ment de Santa Coloma de Gra­me­net i que va ser asses­sor de Vice­pre­sidència en època de Josep-Lluís Carod-Rovira, es pre­sen­tava al premi per ter­cera vegada. Va expli­car la insistència per ins­criure el seu nom al cos­tat d'altres com ara Mont­ser­rat Roig, Carme Riera, Jaume Cabré, Sílvia Soler o Maria Mercè Roca, “per la tra­jectòria del cer­ta­men i per la vin­cu­lació històrica a la rei­vin­di­cació de la nos­tra iden­ti­tat naci­o­nal”, va expli­car.

La vete­ra­nia de Del Hoyo con­tras­tava amb la joven­tut de la gua­nya­dora del premi Benet Ribas de poe­sia, Lucia Pie­tre­lli. La ita­li­ana, veïna de Bar­ce­lona, va gua­nyar amb l'obra Esque­let, un recull de quinze poe­mes ins­pi­rats en una escul­tura. “Gua­nyar aquest premi m'ajuda: puc veure que el català m'accepta; estimo el català i ara el català m'estima a mi”, va dir.

El premi Josep Amet­ller de tea­tre va ser per a Jordi Por­tals Casa­no­vas per l'obra Nebraska. Un text que explica la història d'un home que és a punt de ser mort a la cadira elèctrica en una presó d'aquest estat nord-ame­ricà. Por­tals Casa­no­vas, que com Del Hoyo prové de la lite­ra­tura infan­til, va rei­vin­di­car aquest gènere. D'altra banda, el peri­o­dista Jordi Lla­vina va acon­se­guir el premi Rafel Cor­nellà pel retrat lite­rari de l'escrip­tor i peri­o­dista Joan Rendé. Un text que es publi­carà en aquest diari.

Rei­vin­di­car Ruyra

L'acte de lliu­re­ment de la 48a edició dels pre­mis Recull va tenir Joa­quim Ruyra com a clar pro­ta­go­nista. A banda que un dels pre­mis porta el seu nom, el veterà peri­o­dista gironí Víctor Gay va gua­nyar el premi Sal­va­dor Rey­nolds per un arti­cle que rei­vin­dica la figura de l'escrip­tor, nas­cut a Girona i que va viure a Bla­nes. “Els tres alcal­des que ha tin­gut Girona des de la reins­tau­ració de la democràcia han estat de lle­tres, però cap d'ells ha pen­sat que Joa­quim Ruyra merei­xia alguna cosa més que un car­rer que rodeja la caserna de la Guàrdia Civil i unes pla­ques”, va afir­mar Gay entre­mig dels aplau­di­ments dels més de 150 assis­tents a l'acte.

“La tira­nia més odi­osa a què un estat pot sot­me­tre un poble és cor­rom­pre la llen­gua i des­fi­gu­rar l'ànima.” Són parau­les de Ruyra en els Jocs Flo­rals del 1922 que ahir va uti­lit­zar Fer­ran Mas­ca­rell, con­se­ller de Cul­tura, per exem­pli­fi­car que, mal­grat totes les adver­si­tats, Cata­lu­nya ha seguit enda­vant.

Joa­quim Ruyra havia escrit a la revista Recull, fun­dada el 1920, que és l'orga­nit­za­dora dels pre­mis. Pere Rei­xach, el seu direc­tor, va anun­ciar que la pèssima situ­ació econòmica que viuen la pot abo­car al tan­ca­ment. Això con­trasta amb el bon moment dels pre­mis, amb 202 obres ins­cri­tes. Josep Marigó, alcalde de Bla­nes, va des­ta­car “l'esforç, la constància i el talent” que es plasma en els pre­mis com el que neces­sita el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.