cultura

Visca les utopies!

Militant del PSUC des dels anys 30. Va fugir a l'exili per continuar la lluita a Mèxic i a l'Est d'Europa

S'accidenten els adjectius. Intel·lectual compromesa. Personalitat irreductible. L'escriptora de l'exili. Dona valenta. Històrica dirigent de l'esquerra catalana. Una de les últimes veus de la generació de la Guerra Civil espanyola. Exemple per a feministes. Antifranquista i comunista fins a les últimes conseqüències. La vida política de Teresa Pàmies va quedar marcada per un somni: en paraules seves, “volíem saber què era construir una societat socialista. A la meva edat i a l'època, era apassionant. En vaig aprendre molt”. Tanmateix, la seva vida política va ser un somni frustrat.

Tot va començar a Balaguer un octubre del 1919. La filla del dirigent marxista Tomàs Pàmies va viure 92 anys d'intensitat de lluita pel comunisme i d'exili del franquisme. Quan tenia 12 anys neix la II República. Però als 17 esclata la Guerra Civil i als 20 ha de fugir de Catalunya. Amb 26 anys va viure la fi de la Segona Guerra Mundial, amb 49 anys va somiar durant el Maig del 68 de París i, quan Franco agonitzava al llit, ella ja tenia 56 anys. Dirigent del PSUC des del principi, va dedicar tots els esforços a la utopia comunista. El seu company, colze a colze, va ser el mític líder comunista català Gregorio López Raimundo. L'epopeia política de Pàmies va començar quan era un infant repartint la revista La Batalla del Bloc Obrer i Camperol, perquè el seu pare n'era un dels dirigents. Als anys de la República, va entrar a militar a les files de les joventuts del PSUC. Va destacar com a fundadora, amb altres companyes, de l'Aliança Nacional de la Dona Jove. L'esclat de la Guerra Civil va estroncar la seva primavera. El cop més dur. Separa la seva família, l'obliga a l'exili a risc de morir i l'empeny a un viatge de 32 anys de durada. L'instant més amarg, citat pel periodista Josep Maria Huertas, li va causar el record d'un grup de ferits i mutilats, mig despullats, que, tot i el fred, sortien de l'hospital militar de Vallcarca el gener del 1939 demanant als qui fugien que no els abandonessin. “La certesa que els republicans vam sortir de Barcelona i vam deixar enrere aquells homes sempre ens avergonyirà”, va explicar anys després a Quan érem capitans. L'hivern més dur va començar en un camp de refugiats a França, però de seguida es va unir a la Résistance.

La fugida eterna la va fer passar per França i més tard, Cuba, la República Dominicana i, finalment, a Mèxic, on va poder fixar una primera residència a l'exili. Allà va estudiar periodisme a la Universitat Femenina. El 1947, però, va canviar Mèxic per fer ràdio a l'Est d'Europa. Primer, a Belgrad, i després, durant molts anys, a Ràdio Praga fent emissions clandestines en castellà i català per a l'Espanya antifranquista.

El juliol de l'any 1971 torna a Catalunya i inicia la seva carrera literària. El seu primer llibre, Testament a Praga (1971), escrit en col·laboració amb el seu pare sobre la seva època a Txecoslovàquia, és un gran èxit. La seva darrera obra, també alhora política i personal, és Informe al difunt, en què explica a qui va ser el seu marit, López Raimundo, què va passar els mesos abans de la seva la mort. Pràcticament tota la seva obra literària és un testimoni fonamental de la Guerra Civil, la clandestinitat i la Transició a la democràcia. Com va dir fa uns anys l'escriptor Vicenç Riera Llorca, “la història social i política detallada del nostre poble no pot prescindir de records com els de Pàmies”.

Al cap d'uns anys, tot el que somiava Pàmies i la seva generació es va podrir entre teranyines. No hi havia sorra de platja sota les llambordes. A Teresa Pàmies, però, li escauria l'epitafi que ella va escriure al seu pare: “A vós, si mai us fan un homenatge a Balaguer, no serà amb placa a la porta d'un hotel, sinó a les muralles de la presó. El seu text podria dir: «Aquí reposen les despulles d'un gran somiatruites».”

TWITTER: @sergipicazo

El seu nom és sinònim de fermesa. La seva és una obra que relata períodes importants del país
Òmnium Cultural
entitat

LES REACCIONS

Una escriptora que ha donat testimoni de l'exili republicà català i de la lluita contra la dictadura
Jordi Miralles
coord. gral. euia
Va ser un dels fils que va relligar les tradicions d'un país que va córrer el perill gran de trencar-se
Artur Mas
president del govern
Ha tingut un paper molt important per la seva reivindicació dels vençuts. Testimoni insubstituïble
Ferran Mascarell
conseller de cultura
Avui ens falta una gran escriptora, un exemple de lluita i de llibertat per al país i els drets socials
Joan Herrera
secretari general d'icv
Combinava la seva independència amb un gran respecte a les persones que tenia al seu voltant
Josep Maria Espinàs
escriptor
Compromesa amb cada moment que va viure, amb el seu gènere i amb el relat d'un temps i un país
Anna Simó
portaveu d'erc
A casa els pares, <Testament a Praga> era gairebé de lectura obligada per ser una persona com cal
Queco Novell
periodista
Esperit irreductible de qui va viure els avatars de la convulsa història de Catalunya al segle XX
Xavier Trias
Alcalde de Barcelona
Deia que li havien negat la condició de literata, i deia: <És igual, jo només aspiro a ser una cronista>
Laura Borràs
professora de literatura (ub)
Era una dona de gran caràcter, molt lluitadora, intel·ligent i amb una àmplia cultura autodidacta
Santiago Carrillo
exdirigent del partit comunista
Si podem votar, manifestar-nos o llegir en català és gràcies a gent com la Teresa Pàmies
Ernest Folch
editor de pàmies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.