De l'Empordà al món
Llibres del Segle obre nova etapa amb l'edició de l'‘Antologia de Spoon River'
A principis dels anys noranta, l'escriptor i editor Manuel Costa-Pau (Garriguella, 1936) va fundar a Gaüses, a l'Empordà, Llibres del Segle, una editorial heterodoxa, pacient, dedicada a la poesia, l'assaig i la narrativa que, discretament, en el últims vint anys ha anat publicant títols importants d'Enric Casassas, Víctor Mira, Ferran Soldevila, Francesc Candel o Ignasi Riera. Ara Manuel Costa-Pau s'ha jubilat i, consagrat a l'escriptura, ha traspassat l'empresa editorial a dos dels seus fills, el poeta i crític literari Roger Costa-Pau i la periodista de llarg recorregut Marta Costa-Pau.
La nova etapa de Llibres del Segle, que renova direcció, disseny i seu social, ara més a prop de Girona que de Gaüses, encara que els nous responsables prefereixen definir-se d'“editorial empordanesa oberta al món”, s'estrenarà la primera quinzena de maig amb un reclam extraordinari: la primera edició íntegra en català de l'Antologia de Spoon River, aquells monòlegs de difunts tan arrelats encara a la vida del gran clàssic nord-americà Edgar Lee Masters, fins ara coneguts només a glops, en alguna versió d'Agustí Bartra o a través de produccions teatrals. La traducció és dels poetes Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger. La poesia tindrà un espai preeminent en la nova etapa del segell, que manté la col·lecció Culip, fent honor a la cala magnètica del cap de Creus, i la reprèn allà on la va deixar Manuel Costa-Pau. El nou llibre d'Antoni Clapés, L'arquitectura de la llum, la traducció de De passada, del brasiler Ronald Polito, per Josep Domènech i Ponsatí, o el nou poemari del mateix Roger Costa-Pau, Cavada pell, són algunes de les novetats de la col·lecció, dins la qual apareixeran uns cinc títols l'any, amb preferència pels autors catalans però atents a les bones traduccions. “Aquest és un moment en què no es pot deixar de publicar poesia”, llança desafiant Roger Costa-Pau, que opina que ja quasi només es publiquen els llibres que vénen avalats per algun premi i es desatenen autors molt interessants que fa temps que no publiquen o que ho han fet poc. Ara mateix, constata, “hi ha coses boníssimes tancades als calaixos”. Per ajudar-lo a moure's entre aquests papers secrets, s'ha envoltat d'un equip assessor format per Rosa Font, Montserrat Garcia Ribas i Lluís Lucero.
De prosa i assaig
De la col·lecció de prosa, tant de no-ficció com de ficció, en tindrà cura Marta Costa-Pau, que anuncia per a la tardor la publicació de l'assaig de Gerard Bagué Memòries del Barri Xino de Girona, un treball agosarat, pioner, que va rebre la Beca 8 de Març de l'Ajuntament de Girona el 2007; una crònica-receptari sobre la història de la patata en l'estil antropològic del gastrònom Jaume Fàbregas, i l'edició dels 365 retrats que el fotògraf Martí Artalejo està realitzant, dia per dia al llarg de tot un any, dels ciutadans anònims d'un poble a Salt pas a pas. Hi haurà, a més, la col·lecció Mot d'Obra, que reprèn el títol d'una revista de pensament que havia dirigit també el pare a principis del noranta, concebuda per a assajos sobre arts visuals i literatura i que s'estrenarà, l'any que ve, amb el volum Escriure avui sobre l'art d'avui, coordinat per Magdala Perpinyà, Jordi Font i Narcís Selles.