cultura

art&co

Col·leccionar fotografia

Humanitat.

La Fundació Foto Colectania celebra el dotzè aniversari com a entitat privada destinada a fomentar el col·leccionisme de fotografia amb una magnífica exposició de la col·lecció de Martin Z. Margulies, amb seu a Miami i ara repartida entre els espais de la Fundació Suñol i els de Colectania. De diverses èpoques, des de pioners del segle XX fins a fotògrafs contemporanis, aquesta col·lecció destaca pel valor que atorga a la fotografia com a imatge en si mateixa. Régis Durand n'ha fet una tria en què, amb el títol de La morada de l'home, s'endevina aquesta presència de l'home i els vestigis de la seva supervivència.

Èpica social.

Régis Durand ens presenta un discurs sobre la col·lecció que interpreta la vida de l'home com una manera d'estar en el món. Les fàbriques, les perifèries d'una societat moderna, fordista, arrelada a la productivitat, és patent a certes fotografies dels EUA, però també a l'abandonament d'aquestes unitats industrials. Una sola imatge és capaç de fer evident l'organització del treball o la forma de viure d'un temps o d'un lloc. Stan Douglas a Detroit o Joel Sternfeld a les ruïnes de la Drop City, en serien un exemple. A Europa, Bernd & Hilla Becher representarien aquesta via. L'èpica social de l'aventura humana també disposa de la versió americana, amb Walker Evans o Berenice Abbott, o europea, amb August Sander o Gillian Wearing.

Quotidianitat.

Margulies és un col·leccionista d'art que va decidir ampliar la seva mirada amb la fotografia, quan amb l'aparició de l'art dels anys seixanta i setanta els límits entre obra d'art i fotografia s'esborren. Quan Ed Ruscha treballa a part de la pintura petits llibres fotogràfics que constaten les benzineres de Los Angeles o Boltanski decideix fer una obra d'art del seu àlbum fotogràfic personal o Cindy Sherman s'autorepresenta a mitjan anys setanta amb la foto performance, s'està obrint un camí sense retorn a la imatge com a signe, que aquesta col·lecció exemplifica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.