Altre cop els Clots de Sant Julià
Patrimoni deixa en suspens el projecte de construir una planta de residus dins l'entorn de protecció de la zona
La Comissió de Patrimoni va deixar en suspens, en la seva darrera reunió, dos projectes per a la controvertida “instal·lació d'una planta de tractament i valorització de residus” en tres parcel·les incloses en l'entorn de protecció de les pedreres ibèriques anomenades els Clots de Sant Julià, un entorn que afecta els municipis d'Ullastret, Forallac, Fontanilles i Serra de Daró. No hi havia antecedents de la presentació de cap projecte, tot i que era públic que l'empresa Servitransfer SL –una de les que figuren com a promotores del projecte, l'altra és Biogas de la Ribera SLU– volia construir la planta, i fins i tot el va donar a conèixer als mitjans a principis del 2000. La comissió va deixar en suspens els projectes i va sol·licitar un “estudi d'impacte sobre el patrimoni cultural”, segons va explicar ahir el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, abans de pronunciar-se. La planta es vol construir en una zona que actualment està declarada bé cultural d'interès nacional en la categoria de zona arqueològica, i els terrenys, no urbanitzables, formen part d'un entorn de protecció modificat per un acord del govern del juny del 2008. Aquest acord, però, va ser anul·lat pel TSJC el maig del 2009, en una sentència que encara no és ferma, ja que el Departament de Cultura va interposar un recurs de cassació, que encara està pendent de resolució.
Els promotors de la planta sostenen que, en cap de les tres parcel·les que resultarien afectades per la construcció de l'equipament, no hi ha restes arqueològiques –afirmació que basen en un informe arqueològic–, de manera que ara l'únic obstacle, pel que fa al Departament de Cultura, és la interpretació que la comissió faci dels diferents apartats de l'article 35 de la llei de patrimoni cultural català, que regula els criteris d'intervenció sobre una zona protegida.
Consells a Vilabertran
La Comissió de Patrimoni va examinar diversos projectes en la seva reunió mensual, alguns amb resolucions de caràcter vinculant i d'altres, com que eren consultes sobre àmbits sense protecció, només podien ser consells o recomanacions. Com en el projecte de condicionament de l'entorn de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, en què recomana situar un aparcament allunyat de l'absis, a l'altra banda del monument. La comissió va aprovar la restauració de la façana oest de la casa de la reina Sibil·la, de Fortià; va demanar més informació sobre la urbanització del carrer Mirador, d'Olot, per l'afectació en un tram de muralla i va aprovar una actuació estructural a l'interior de la Torre Galatea de Figueres.