més. que
tall. vianda
Dues novetats carregades de les millors intencions
Proteus ha iniciat una col·lecció per a lectors preadolescents, Helena 7.14, amb la qual vol insistir en temes conflictius dins la complexitat de la franja d'edat. El primer títol és Magdalenes amb problemes, un àlbum de 96 pàgines amb text d'Ana Bergua (que és infermera) i il·lustracions de Carme Sala (que és dissenyadora gràfica). Les mateixes autores van publicar l'any passat L'àvia necessita petonets.
En aquest nou llibre presenten un cas d'assetjament a l'escola. En Pau té onze anys, és espigat, introvertit, juga a bàsquet i cuina amb la seva mare els diumenges; fan unes magdalenes boníssimes. Quan canvia d'escola, tres nois més grans li fan la guitza de manera sistemàtica. Amb l'ajut de l'Edu, a qui els tres ganàpies maltractaven abans de l'arribada d'en Pau, i de la família d'en Pau, encendrà un llum en la foscor d'una situació que se sol patir en silenci, sí, com les morenes, tot i que les conseqüències són molt pitjors i poden arribar a ser tràgiques.
A través d'aquesta història les autores ens parlen de tot de temes col·laterals, com ara l'autoestima, el respecte, l'amistat..., a més de ser una possible orientació per a nois i noies que es trobin en una situació similar, perquè s'hi reconeguin i s'adonin que el primer que han de fer és explicar-ho, sense por.
Proteus està especialitzada en llibres d'ètica, filosofia i cultura, si fa o no fa com l'editorial Claret, si bé amb un fons més religiós perquè va ser fundada pels Missioners Claretians.
Claret va presentar fa poc Els sis clauets màgics, amb text de Miquel Albert Soler i il·lustracions d'Òscar Julve. Es tracta d'un conte que recrea la biografia de Louis Braille, afegint-hi l'aparició de sis clauets de colors que el conduiran fins a la invenció del sistema d'escriptura per a cecs basat en un codi de 63 caràcters formats per la combinació de sis punts.
El francès Louis Braille (1809-1852), que va millorar un sistema del militar Charles Barbier, va quedar totalment cec quan tenia cinc anys. Quan en tenia tres, jugant amb les eines amb què el seu pare treballava el cuir, es va punxar un ull, la ferida es va infectar i, després d'intents de cures i de patiments, al final també es va infectar l'ull sa. Era un noi intel·ligent, vital i va aconseguir superar la situació amb ajuda de l'entorn familiar i escolar. El sistema Braille encara és el millor per a la comunicació escrita entre persones amb deficiències greus a la vista, més de 150 anys després d'haver estat creat.
El llibre del pedagog Miquel Albert Soler, que és invident, no es limita a la part biogràfica, més aviat genera una complicitat amb el lector que empeny a aprendre les bases del Braille i el seu alfabet. I tot explicat de manera senzilla i afegint-hi uns breus jocs didàctics. Dos llibres útils, distrets i molt benintencionats.