cultura

Del Fitag a Canes

Cristina Flutur va ser a Girona en la primera edició de Fitag, el 1998

El talent de les dues protagonistes del film Beyond the hills (“Més enllà de les muntanyes”), les romaneses Cristina Flutur i Cosmina Stratan, no va passar inadvertit al jurat del darrer festival de Canes i ambdues acaben de ser guardonades amb el premi a la millor interpretació femenina. És un altre èxit de la nouvelle vague romanesa, on despunten amb força noms com els dels directors Cristian Mungiu, que acaba de rebre el premi al millor guió, i que ja va guanyar la Palma d'Or l'any 2005 amb una commovedora 4 mesos, 3 dies i 2 setmanes, i Corneliu Porumboiu, que va rebre la Càmera d'Or amb 12:08 a l'est de Bucarest l'any 2006. Ara és el torn de Cosmina Stratan i Cristina Flutur, un duo que, davant de la càmera per primera vegada, va transmetre a la perfecció el tràgic desenllaç d'una història real que va passar en un monestir ortodox de la Moldàvia més profunda, i que va acabar amb una cerimònia d'exorcisme i la mort d'una noia en ple segle XXI.

El que el jurat del festival segurament desconeixia és que Cristina Flutur va començar la seva carrera d'actriu en el grup de teatre amateur Ludic, i que va ser amb aquesta formació que l'any 1998 va participar en la primera edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag. Flutur formava part d'un reduït grup d'actors estudiants de Iasi, la capital de Moldàvia, que compaginaven els estudis universitaris amb una formació teatral exigent. A Girona van presentar una obra de Eugène Ionesco i van ser allotjats a l'antiga residència del col·legi Cartanyà. Havien estat el darrer grup a arribar, en un autobús atrotinat que va necessitar tres dies per anar i tres dies per tornar. D'aquell grup n'han sortit, entre altres, una reputada actriu de l'escena de Bucarest, Raluca Rusu, i Irina Petraru, una coneguda presentadora de notícies de les cadenes nacionals B1TV i Antena 3. En les seves biografies figura l'entranyable record d'aquells dies passats a Girona a l'inici de les seves carreres, gràcies a un festival que feliçment continua oferint oportunitats als grups amateurs d'arreu del món. Curiosament, en la darrera edició de Fitag, Ludic, la mateixa companyia en què Flutur va debutar, va tornar a ser convidada a Girona per participar una altra vegada en el festival, al qual no havia assistit des d'aquella memorable primera edició.

El nou cinema romanès ha donat últimament uns quants noms sonors i s'ha guanyat una fama mundialment reconeguda. Però una part del seu l'èxit rau en un detall interessant que la crítica internacional generalment també desconeix: molts dels seus màxims referents són companys des de l'institut, o d'abans. Mungiu, Porumboiu, Flutur, van sortir tots de Moldàvia, van estudiar a la mateixa ciutat i van començar junts. L'èxit no és, doncs, casual. És el resultat d'un esforç molt intens, i d'una certa manera de treballar. Per sort, en el seu debut artístic, el Fitag va tenir l'encert d'oferir-los una oportunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.