cultura

Llum al mig de la foscor

“El món abissal és molt fosc, però també hi ha les criatures més brillants del planeta; al mig d'aquesta profunditat i d'alguns moments breus de foscor absoluta, les meves cançons també mostren la seva espina fosforescent, el seu eix, i això permet veure a la gent com van néixer aquestes cançons”, explica el cantautor uruguaià Jorge Drexler (Montevideo, 1964), que avui portarà el seu espectacle Mundo abisal a la plaça del fort del conjunt monàstic de Vilabertran, en el concert inaugural del festival Sons del Món, organitzat per Promo Arts Music (22.30 h; 20 euros, seients no numerats). En aquest concert, Drexler estarà sol a l'escenari amb la seva guitarra... però no del tot: “És un fals concert en solitari, perquè estic molt ben assistit tant en la part sonora com visual; de fet, aquest repertori va néixer en funció de les llums d'aquest món abissal, que té un caire molt teatral.” “A l'escenari creem tot un paisatge audiovisual”, hi afegeix. En aquest concert hi ha cançons de tota la seva discografia, des de La luz que sabe robar (1992) –ara celebra el 20è aniversari del disc, i recupera alguns temes que “feia 20 anys que no tocava”– fins a Amar la trama (2010).

Després de la seva experiència com a actor a la recentment estrenada La suerte en tus manos, Drexler ha arribat a una conclusió: “El cine m'agrada perquè un rodatge és un món complex en què no pots dominar-ho tot; en canvi, el meu projecte musical gira molt al voltant de la paraula mi i jo em saturo de mi mateix molt fàcilment.” Tot i així, la música continua sent la seva prioritat i “la millor feina del món”, i ara està molt engrescat amb un projecte titulat N, una aplicació per a mòbils que permetrà a l'usuari realitzar diverses combinacions amb el text i la música de cançons que han estat creades per ser manipulades lliurement. N estarà disponible d'aquí a tres o quatre mesos, juntament amb un disc convencional també vinculat al projecte.

Un vi “profund”

Del concert d'avui a Vilabertran, Drexler també en destaca l'encert que ha tingut el sommelier Roger Viusà a l'hora de triar per escoltar la seva música el “profund” Gotes, un vi negre del celler Porta del Priorat. Prèviament al concert tindrà lloc un sopar a l'aire lliure elaborat per Sergi Arola (21.00 h; amb reserva prèvia a través del web del festival).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.