cultura

El festival de Peníscola acull el llegat musical sefardita

Capella de Ministrers i Mara Aranda interpreten hui composicions transmeses per tradició oral

Composicions transmeses per tradició oral a través dels segles i recuperades a Turquia, Bulgària, el Marroc o Grècia, constitueixen el llegat musical dels sefardites que Capella de Ministrers presenta hui dimarts en el 17é Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola.

L'intèrpret de viola de gamba i director del grup, Carles Magraner, compta per a aquesta ocasió amb la cantant de folk Mara Aranda, i els músics David Antich, Jota Martínez, Aziz Samsaoui i Pau Ballester per donar a conéixer “un fragment de la nostra tradició i de la nostra història”.

“Joglars i músics jueus compartien celebracions musicals amb àrabs i cristians, des que Jaume I, i també Alfons X, no van fer cap distinció quant a raça ni religió amb la finalitat d'atraure nous pobladors”, recorda Carles Magraner. Però els monarques peninsulars imposaren la unitat de la fe i per a preservar les senyes d'identitat de la societat cristiana va ser necessària la conversió o expulsió, tant dels jueus (1492) com dels mudèjars (1502).

“Amb aquells jueus sefardites de la diàspora van viatjar els textos litúrgics de poetes de l'anomenada edat d'or judaica a Espanya (del segle X al XII) i tota una música que hui preservem per a la tradició oral, cobles i poemes de la cultura hispànica medieval”, ha explicat Carles Magraner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.